torstai 28. marraskuuta 2013

Umpiointi

Sosetehtaassa käynnistyi eilen vauvanruoan purkittaminen umpioimalla tulevaa lomamatkaa varten. Koska matkakohteessamme ei ole myynnissä nimenomaan lihasoseita meidän allergiselle pienokaiselle, ajattelin tehdä jokaiselle päivälle oman liha-annoksen yhteen purkkiin jatkettuna pienellä määrällä kasviksia. Koska tämä meidän 9 kk tarvitsee joka aterialla n. 20 g lihaa, ja sitä syödään kaksi kertaa päivässä, pitäisi yhteen purkkiin saada osumaan n. 40 g lihaa. Pikaisesti pääteltynä ostamastani 530 gramman kanafilepaketista pitäisi siis saada 12 purkkia aikaiseksi. Kasvikset heittelin sekaan ihan summassa, ja täytyy kyllä sanoa että nappiin osui! Sosemassasta tuli täsmälleen 12 purkkia piripintaan täytettynä.

Vauvansoseen umpioiminen 

Näitä tarvitset

x määrä vauvansosepurkkeja kansineen (parhaiten toimivaksi olen kokenut Hipp -purkit ja niiden kannet)
uuni & liesi
2(-3) kattilaa
hansikkaat

Esivalmistelut


Laita purkit kansineen likoamaan veteen edellisenä iltana. Tarkoitus on herätellä purkeissa mahdollisesti uinuvat bakteerien itiöt, jotta ne tuhoituisivat uunissa steriloitaessa. 










Valmistus

Laita purkit kansineen 125 °C uuniin steriloitumaan vähintään 30 minuutiksi. Valmista sose samaan aikaan purkkien tekeytyessä. 















Nämä laitoin

530 g kanaa
1 parsakaali
450 g kukkakaalia
500 g maa-artisokkaa
1 avokado

Laita kanat kattilaan ja laita vettä sen verran, että ne peittyy. Keitä hetki, lisää kasvikset ja keitä kunnes kypsiä.






Purkitus


Ota purkit uunista. Laita hansikkaat käteen, jotta vältyt palovammoilta. Lusikoi sosetta purkki täyteen varoen sotkemasta purkin suuta. Sulje purkit kansilla löyhästi. Laita purkit kattilaan, jossa on vettä 2/3 purkkien korkeudesta ja keitä sose kiehuvaksi (n. 15-30 min). Keitä toisessa kattilassa yhtä monta kantta kuin sinulle on purkkeja (vähintään 5 minuuttia). Jätä kannet veteen jäähtymään käsin kosketeltaviksi (ei tarvitse olla kauan). Nosta purkit pois vedestä ja vaihda kansien tilalle toisessa kattilassa keitetyt ja hieman jäähtyneet korkit. Jäähdytä. Tarkista umpioinnin onnistuminen kokeilemalla kannen keskiosaa. Jos keskiosa on painunut alas, olet onnistunut hienosti!



Ja se miksi näin monimutkainen kansien kanssa venklaus, on ainoastaan siitä syystä, että näin onnistuu varmasti. Tein nimittäin hyvin monta kertaa tämän keittämis/jäähdytyshomman samoilla kansilla, ja joka kerta vain muutama umpioitui (josta syystä loput vaihekuvista jäi ottamatta, eli herrrmmot meni :D ) Luulen syyksi sitä, että kannet olivat liian kuumia ottaakseen kunnolla jengoilleen, minkä takia ilma pääsee jostain raosta purkkiin. Eikä kansien tarvinnut jäähtyä edes paljoa, että niitä pystyi paljain käsin vääntelemään. Toki tämän voi tehdä myös kiertämällä kannet vain kiinni keittämisen jälkeen, mutta  varmemmin onnistuu näkemällä vähän enemmän vaivaa (eikä edes paljon!).



P.S. Seuraava postaus toiselta puolen maailmaa (toivottavasti, mutta mikäli ei, niin nähdään kahden viikon päästä!)

7 kommenttia:

  1. Vau, hienoa että näet noin noin paljon vaivaa! Tai eihän se mikään vaiva ole varmistaa, että lapsi saa ruokaa :D Pysyykö siis tällä taktiikalla ruuat kunnossa ihan huoneenlämmössä?Tuohonko Pilttipurkkienkin yms säilyvyys perustuu? Mistä keksit tämän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tosiaan tuosta niin hirmuista vaivaa ollut (vaikka jossain vaiheessa vähän harmittikin kun eivät meinanneet umpioitua :D), ja muutenkin kun valmista vaihtoehtoja ei ole :).

      Juu samaan perustuu pilttipurkitkin. Idea siis vain saada kaikki pöpöt tapettua sosemassasta ja purkeista/kansista. Mitä paremmin siinä onnistuu, sitä varmemmin säilyvät myös huoneenlämmössä. Meillä on kuitenkin perillä jääkaappi, joten sinne laitan nuo perillä. Uskosin kuitenkin, että säilyvät ihan huoneenlämmössäkin ( ainakin tuon 2 viikkoa, umpioidut hillothan säilyy jopa vuosia).

      Poista
  2. HELMIINA, ihana, kiitos <3

    Tosi ihanaa matkaa teille, enjoy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :)

      Täällä ollaan nauttimassa, vesisateesta :D No onpahan ainakin lämmin!!

      Poista
  3. Täyssäilykkeen valmistus vaatii painekuumennuksen joten tässä esitetty tapa ei ole riittävä tappamaan mahdolliset clostrium botulinum itiöt. Botulismimyrkytys on hengenvaarallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomautuksestasi. Olet aivan oikeassa, että botuliinimyrkytyksen riski on olemassa, vaikkakin se on hyvin pieni, koska tuotetta on tässä menetelmässä kuumennettu moneen (valmistus + umpiointi) kertaan niin, että kaikki elävät bakteerit ovat kyllä kuolleet, mikäli valmistuksessa on huolehdittu riittävästä hygieniasta. Osa botuliinibakteerin itiöistä saattaa vaatia kuitenkin kuumentamisen 120 °C, mitä ei ole mahdollista saavuttaa ilman paineistusta.

      (Botuliini)myrkytyksen riski liittyy siis kaikkeen kotona tapahtuvaan säilömiseen, ei pelkästään esittämääni tapaan.
      - Raaka-aineiden tulee olla tuoreita, puhtaita ja laadultaan moitteettomia.
      - Valmistushygienian tulee olla hyvä.
      - Ruoka tulee kuumentaa riittävästi ja jäähdyttää nopeasti.
      - Itiöt tuhoutuvat sterilointikuumennuksessa. Teollisessa täyssäilykkeiden valmistuksessa valmiiden suljettujen säilykepurkkien kuumennus tapahtuu erityisessä ”painekattilassa” eli autoklaavissa. Kun liha-, kala- tai kasvissäilykkeitä valmistetaan muulla tavoin, tulee varmistaa riittävä kuumennus (tuotteen sisälämpötilan tulee olla vähintään +112 celsiusastetta vähintään 23 min.). Näin valmistettu säilyke tulee vielä kuumentaa ennen käyttöä. Botuliinimyrkyn tuhoutuminen ruoasta vaatii kuumennuksen +90 celsiusasteen lämpötilassa 15 minuuttia tai +100 celsiusasteen lämpötilassa 5 minuuttia.
      - Pullistuneita säilykepurkkeja ei saa käyttää.
      - Pullistuneita liha- ja kalatuotteiden tyhjiöpakkauksia ei tule käyttää.
      - Happamuuden lisääminen estää bakteerien kasvua. (pH < 4,5 estää C. botulinum -bakteerin kasvua)
      - Tyhjiö- ja suojakaasupakattujen kala- ja lihatuotteiden katkeamaton kylmäketju tulee varmistaa.
      - Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (28/2009) säädetään, että suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalajalosteet, pitää säilyttää 0–+3 celsiusasteessa vähittäismyynnissä.
      Lähde: Evira

      Lisää lukemista: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/ala-sailo-botuliinia-purkkiin/#.U_wI7sboZE4

      Itse olen säilönyt umpioimani purkit jääkaapissa ja pitempiä aikoja pakastimessa, niinkuin kehotetaankin tekemään tuotteet kelpoisuuden takaamiseksi. Huoneenlämmössä kontaminoitunut tuote pilaantuu parissa vuorokaudessa.

      Poista
    2. Pikku kommentti esim. täyssäilykkeen valmistus +114 celsiusta ( "purkin" kylmin kohta) vaatii F-arvolla10 ( 100% tuho) 59 minuuttia, jotta mahdolliset C.b. itöt tuhoutuvat.

      Poista