keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Putkisukat

Pikku jalat lämpimänä
Hiphei! Sain vihdoin jotain käsitöitä aikaiseksi. Oli kyllä kiva pitkästä aikaa upottaa sormensa lankaan ja saada puikot kilisemään. Nämä helpot sukat valmistuvat pikavauhdilla, ja ovat ihan näyttävän näköisetkin. Näitä ihailtiinkin edellisellä lääkärireissulla useampaan otteeseen! Kantapohjaa näissä ei ole ollenkaan, mutta tuommoisessa pienessä vauvan jalassa ne pysyvät aivan hyvin ilmankin.

Lankana käytin Novitan Aitoa Suomalaista Sukkalankaa, joka oli sopivasti tarjouksessa hintaan 1,5 e / 100 g kerä. Siis lähes puoli-ilmaista! Lankaa kului reilun puolen kerän verran, joten näitähän voisi tehtailla useammatkin. Harmikseni tuo lanka taitaa vaan poistua Novitan valikoimista, koska Novitan sivuilla sitä ei enää ole.
Neuleohje

Luo 40 silmukkaa sukkapuikoille. Jaa neljälle eri puikolle. Neulo 2 o, 2 n joustinneuletta 2-3 cm verran, ja aloita kuvioneule. Kuvioneule neulotaan kuin joustinneule (2 o, 2 n), mutta joka 4. kerros siirretään kuviota yhden silmukan verran vasemmalle. Eli kun aikaisemmin neulottiin *o, o, n, n*, niin seuraava kerros neulotaan *o, n, n, o*. Ja taas tätä samaa 3 kerrosta, kunnes 4. kerros siirretään taas kuviota samalla tavalla. Tässä mallissa neuloin 17 kertaa tätä toistuvaa neljän kerroksen kuviota ennen kärkikavennuksia, jolloin mitaksi tuli semmoinen sopiva lähes polveen ulottuva mitta. Kärkikavennukset tehdään neulomalla ensin kaikki nurjat silmukat yhteen, ja sitten neulotaan 2 kerrosta (1 n, 2 o). Neulo sitten kaikki oikeat silmukat yhteen, ja taas 2 kerrosta (1n, 1 o). Neulo sitten kaikki silmukat parittain yhteen, ja katkaise lanka. Vedä lanka näiden silmukoiden läpi ja päättele. 

4 kommenttia:

  1. Itse aloin tehdä Novitan sivun 44 silmukalla ja minun käsialallani niistä tulisi 3-vuotiaan sukat.....siitä johtuen pitänee tiputtaa silmukkamäärä noin 24 silmukkaan, kun käytössä on Novitan Nalle-lanka, joka osittain polyamidia.

    VastaaPoista
  2. 32 silmukkaa oli loppujen lopuksi itselleni oikea määrä. Novitan ohjeen mukainen 10 cm resorista katsoen oli liian lyhyt vauvan sukaksi omasta mielestäni. Sopi enemmän pienen vauvan peukalottomiksi lapasiksi : )Seuraaviin tiedän kutoa pidemmälti. Kiitos hyvästä Novitan ohjeen tulkkauksesta! Jos olisin joutunut sen itse pelkästään sen pohjalta tekemään, olisi kyllä jäänyt tekemättä. Hyvää, ihan normiohjetta 2 cm resorilla ja toisella puolella aina oikein, toisella aina nurin jäin kaipaamaan.....sellainen pitää nyt ehkä kehittää itse.

    VastaaPoista