lauantai 3. toukokuuta 2014

Turvallinen Tripp Trapp?

Olen pitänyt Stokken kehittämää Tripp Trapp syöttistä turvallisena. Sen sanotaan olevan kaatumaton, eikä siitä pitäisi lapsen päästä edes nousemaan itse. Tämän viimeisen kohdan olen todennut urbaanilegendaksi jo esikoisen kohdalla, mutta tähän ensin mainittuun olen uskonut sinnikkäästi. Siis aina eiliseen saakka. 

Olimme ruokapöydässä syömässä. Elias yhden tuolin päässä minusta omassa tuolissaan, minä siis vieressä, ja iskä ja Eemeli pöydän toisella puolen. Ihan normaali ruokailutilanne siis, koska Elias syö itse nykyään kaiken eikä tätä omatoimista taaperoa ole saanut enää syöttää pitkään aikaan. Juttelimme jotain, en voi enää muistaa mitä, koska mitä seuraavaksi tapahtui, pyyhki pois kaiken muun mielestäni. Yhtäkkiä, ihan puskista, näen kuinka Elias kallistuu taaksepäin edeten hitaasti, mutta varmasti. Seuraava kuva päässäni on se, kun pidän kiinni tuolista sormenpäilläni ja Elias makaa tuolineen lattialle kaatuneena. JA HUUTAA. Jotenkin olen syöksynyt puolen metrin matkan ja saanut kiinni kaatuvasta tuolista aivan viimehetkellä ennen katastrofia. Pujottelen pojan pois tuolista ja painan itseäni vasten, ja poika vain HUUTAA. Tutkin vahinkoja, etsin kuhmua, katson silmiä, seuraan reagoiko… Parin minuutin intensiivisen huudon jälkeen poika rauhoittuu ja on oma itsensä. Lopputulos: ei edes kuhmua (lapsessa siis, äidin reiteen nousi komea mustelma, vaikka en edes huomannut sitä mihinkään satuttaneeni)!

JOS en olisi ollut vieressä, mitä olisi tapahtunut? Miten poika edes pääsi kaatumaan tuolillaan? Tuoli on suoraan parketilla, ja pystyy vapaasti liukumaan taaksepäin, kuten ohjeissa lukee. Pöydässä on leveä tuki, jota vasten poika on todennäköisesti painanut jalkansa. Miten ihmeessä pieni 1v 2kk ikäinen poika saa jalkoihinsa niin paljon mittaa, että se riittää kaatamaan tuolin? Kaiken järjen mukaan jalkojen pituus ei riitä kaatamaan tuolia. Pojan on PAKKO ollut ponnistaa molemmilla jaloilla todella kovaa, että tuoli ei ole liukunut taaksepäin, vaan alkanut kallistua taaksepäin todella ikävin seurauksin.

Aloin tutkimaan asiaa, ja etsimään onko näin tapahtunut muillekin. Ja törmäsin tähän. Kaatuu todella helposti, eikö vain? :(


Tämän videon jälkeen Stokke, ilmeisesti vuonna 2009, on muuttanut babysettiään huomattavasti. Ja meidän tuoli vauvasetteineen on juuri tätä edeltävää mallia vuodelta 2008.  Nykyään vauvasetti on muovinen pienemmillä jalka-aukoilla, kun meidän tuolissa on puukaari ja muovinen selkänoja. Lisäksi nykyään vauvasetissä tulee mukana todella tärkeät kaatumisenesto-tuet jalkoihin, joita meillä siis EI OLE.

Kuva Stokken sivuilta
Nämä tärkeät muovilärpäkkeet näkyvät kuvasssa kahdessa ekassa tuolissa. Ei uskoisi, että kaksi noin pientä muovipalasta voivat olla niinkin tärkeä turvaominaisuus näinkin kalliissa tuolissa. Hyvät ihmiset, jos teillä on nuo muoviosat, mutta ette ole niitä asentaneet paikalleen, niin toivon todellakin, että tämä postaus saa teidät miettimään olisiko aika kuitenkin asentaa ne paikalleen! Pieni pää kestää paljon kolhuja, mutta rajansa silläkin, ja kukapa sitä ei haluasi turhilta kolhuilta suojella! En tiedä, mistä me saisimme nuo palaset tuoliin (myydäänkö niitä erikseen, en ole löytänyt?), vai joudummeko rakentelemaan ne jostain itse, mutta selkeästi jotain lisäsuojaa kaatumiselta tänne tarvitaan. Siihen asti pitänee vuorata tuolin tausta tyynyillä ja olla valmiina ottamaan kiinni jalkavoimiaan testaava taapero.

Huh, vieläkin näen Eliaksen makaavan tuolineen selällään lattialla ja huutavan. Kyllä meillä kävi todella onni, ettei mitään säikähdystä pahempaa käynyt, vaikka kaikki ainekset katastrofiin olivat kasassa. Ei varmaan tarvitse laittaa tänään lottoa vetämään, koska kaikki onni jo nyt käytetty tältä viikolta.

14 kommenttia:

 1. No huhhuh kamalaa! Voima hetki sitten istui syöttötuolissa (semmonen perinteinen) ja nosti jalan pöytää vasten (tuoli oli huonosti pöytää vasten) ja meinas potkaista koko tuolin kumoon, mutta ei työntänyt niin kovaa onneksi. Kyllä kanssa pelästytti, että jos ois kaatunut koko tuolin kanssa. Siinä aika voimalla pää voisi lattiaan osua! Onneksi ei käynyt Eliakselle mitään <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös mummolassa se perinteinen tuoli. Se on "lukittuna" seinän ja pöydän väliin, koska Elias on meinannut sillä jo kipata monta kertaa nuorempanakin. Mutta kun sen tietää, niin sitä osaa jo varoa. Sen takia tämä Stokke onkin vaarallinen kun se luo valheellisen turvallisuuden tunteen mainostetulla kaatumattomuudellaan, jos siihen luottaa liikaa :/ Eihän lasta tietenkään saa jättää siihenkään yksin valvomatta, ja tosiaan ONNEKSI olin vieressä niin lähellä että sain kopin <3

   Hyvä ettei sielläkään käynyt mitään säikähdystä kummaisempaa! :)

   Poista
 2. Hui! Meillä on nuo muovilärpäkkeet laitettu heti paikoilleen, vaikkakin olen niiden hyödyllisyyttä pohtinutkin välillä.Näköjään on siis onni, että tuollaiset on nykyään mukana. Kamalaa mitä olisi voinut tapahtua! Onneksi mtn ei sattunut ja selvisitte säikähdyksellä. <3 Voisitko laittaa palautetta Stokkelle, jos vaikka lähettäisivät sulle lärpäkkeet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että siellä on ne tunnollisesti asennettu! Eihän niiden tarkoitusta tosiaan edes välttämättä ajattele jos niitä ei ole tuolin käyttäjä "testannut" :) Ja toivottavasti siellä ei niille tule tarvettakaan!

   Voisihan sitä tosiaan lähettää Stokkelle kyselyä että mistä niitä voisi saada. Koko vauvasetin ostaminen on kuitenkin tässä vaiheessa jo turhaa...

   Poista
 3. Sydän pamppaillen luin tätä. Onneksi ei käynyt pahasti. <3 Tuollainen pelästyttää kyllä aina. Onneksi uusiin malleihin on lisätty ne lärpäkkeet..toivottavasti kaikki käyttävät niitä.
  Tämä oli samalla hyvä muistutus siitä että mihin kaikkeen ne pienet pystyy silmän räpäyksessä. Meillä siis syöttötuolin (emma merkkinen) tehovalvontaviikko alkoi nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nämä taaperot on tässä iässä ihan mahdottomia keksimään kaikkea "kivaa" joka säikyttelee vanhempiaan. Eihän sitä tietenkään muuten mitään opikkaan, mutta ehkä nämä pahimmat temput saisi kuitenkin jäädä tekemättä! Kyllä tämmöiset läheltipiti -tilanteet saa aina vanhemmat valppaammaksi :)

   Poista
 4. Huh, mä olen joskus myös kuvitellut, mitä voisi käydä jos E kaatuisi tulin kanssa selälleen :/ meillä ei tuota kyseistä tuolia ole, vaan emma-merkkinen tuoli. Ihme kyllä, läheltä piti-tilannetta ei ole ollut meillä. En kyllä koskaan uskalla jättää yksin. Onneksi teillä ei sattunut pahemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei sitä halua edes tietää mitä tapahtuu jos kaatuu tuolineen selälleen :/ Liian kamalaa kuviteltavaksikaan! Mitä olisi tapahtunut jos en olisi ollut niin lähellä kuin olin, ja silti meinasi käydä huonosti. Entäs jos olisin ollut hakemassa vaikka juotavaa tms. ihan vain hetkeksi poistunut vierestä… Emma-tuolihan taitaa olla hyvin lähellä Tripp Trappia (ainakin muistan sellaisen kaverilla nähneeni), mutta eihän siinä tarvitse olla kuin pieni painopiste-ero ettei se kaadukaan niin herkästi. Toivottavasti ei tule teilläkään tuoli siihen testiin!

   Poista
 5. Hui, aina niin säikäyttää nuo pienten läheltä piti -tilanteet! Onneksi selvisitte säikähdyksellä! Meilläkin perinteinen syöttötuoli käytössä ja tiedostettu kaatumisen riski, siksi tuoli sidottu kiinni pöytään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luinkin jostain tuosta, että jotkut ovat sen tuolin sitoneet pöytään kiinni! Sitä miten tuon meidän tuolin saisi kiinni pöytään en ole ainakaan vielä keksinyt … Onko siihen olemassa jotain valmista ratkaisua? :)

   Poista
 6. Hui kauheeta. Meillä on kyseinen syöttis tulossa juuri käyttöön. Onneksi muoviosat kiinnitettynä. Meille tuli paketin mukana kahden muoviosat. Toiset ovat tarkotettu juurikin vanhanmalliseen tripp trappiin. Voisin lähettää ne teille, koska ovat meillä tarpeettomana. Ota yhteyttä jos et vielä ole saanut osia :) kaisa.tanskanen@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos vain huomaavaisuudestasi <3 Mies viritteli tuohon tuoliin vähän samantyyliset suojat, ja eipä niitä oikeastaan ole enää poika testannut. Ilmeisesti kertakyyti taaksepäin riitti säikyttämään pojan hyvin :/

   Poista