sunnuntai 13. syyskuuta 2015

6 kk kuulumiset ja vähän E:n allergiastakin

... Oli ja meni, taas ;)

Mitoilla käytiin neuvolassa pikaisesti. Samaten hammashoitajalla tarkittumassa olematon purukalusto. Ohjeet eivät ole ehtineet muuttua tässä Eliaksen ja Viljamin välissä, joten hammasjututkin on vielä tuoreessa muistissa. 

"Hyväntuulinen vesseli. Rintamaidolla kasvanut ja nyt pikkuhiljaa kiinteitä aloittelevat. Motoriikka ikätasolla. Käsien käyttö symmetristä. Iho kunnossa."

9250 g
69,5 cm
45,2 cm

Viljami on siis topakan kokoinen vauva. Monesti ihmiset päätyvät ihastelemaan Viljamin hyvin muodostuneita käsivarsia ja takapuolta. Niissä onneksi riittääkin ihasteltavaa ;)

Uusia taitoa opittiin vielä 6 kk puolella. Kaikeksi yllätykseksi Viljami pukkasi alaosastolle kaksi hammasta, enkä yhtään osannut niitä sinne odottaa. Paljoa ei poju niitä ole valitellut, ja yötkin ovat sujuneet samoilla 4-8 herätyksellä niinkuin ennenkin. Millään muulla Viljamia ei saa yöllä hiljaiseksi kuin maitobaarilla, ei auta tassuttelut eikä hyssyttelyt. Pitkään ei myöskään viitsi odotella, koska lopulta herää isoveljetkin huutoon ja sitten ei kukaan todellakaan nuku. 

Konttausasentoon poju nousi myös samalla viikolla. Edelleen sitä treenataan kovasti päivä- ja yökaudet heijaten itseään edes taas. Varsinainen eteneminen tapahtuu kierimällä ja pyörimällä, mutta onneksi ei vielä tällä tavoin hirveän kauas laskupaikastaan pääse. 

Tuntuu, että kehitystä tapahtuu koko ajan ihan hirmuisesti. Poju on todella aktiivinen seuraamaan isoveljiään ja heidän touhujaan. Syömisestä ei tietenkään tule mitään jos joku on näkösällä. Isoveljet saavat Viljamin parhaan naurun esille, ei sillä tavalla räkätetä äidille eikä iskälle. Hauskinta Viljamissa on äidin mielestä tukka. Se on ihan pystyssä päälaelta, saaden Viljamin näyttämään äidin mielestä ihan "terolle" (joku mielleyhtymä nuoruudesta ;) ) Viljami tykkää kirjoista ja lueskelee (sekä maistelee) niitä mielellään Eliaksen kanssa. Myös lelut maistuvat hyvin, ja joku kiva juttu onkin koko ajan suussa tunnusteltavana.

Päiväunia Viljami nukkuu nykyään 2-3 riippuen niiden pituudesta. Vaunuissa unet sujuu parhaiten kun ei isoveljet pääse herättämään mölyämisellään. Paras uniasento on ehdottomasti mahallaan, ja siihen asentoon Viljami nukahtaa ensin myörittyään pitkin sänkyä. Vaunuissakin poju usein kääntyy masulleen, mitä muut pojat eivät ole kyllä onnistuneet koskaan tekemään. Unikaverina Viljamilla on rätti, jota on mukava imeskellä kun tutti ei saanut suosiota. Yöunet sujuu äidin kainalossa, perhepedissä. Se vain on meidän juttu!

Syömishommissa ollaan päästy hyvin eteenpäin. Lusikalla saa jo hyvin kipattua sosetta Viljamin suuhun, vaikka alussa tuntui ettei se onnistu millään. Nykyään poju imaisee soseen lusikasta suuhunsa, ei siis edelleen oikein tykkää että lusikka viedään kokonaan suuhun, vaan sose on saatava suuhun suurinpiirtein huulilta. Aamu- ja iltapuuro uppoaa tosi hyvin, ehkä n. 1 dl kerrallaan, kun taas päivän muut ateriat eivät ole niin suosiossa. Ruisleipää, banaania, omenaa, kurkkua ja maissinaksuja on syöty sormiruokana, joista ensin mainittu on ehdoton suosikki. Kova jälkiuunileipä varmaan tuntuu kivalle kutisevissa ikenissä. Tissittely on kuitenkin Viljamin mielestä se ykköseväs, ja mölöä meneekin varmaan aika reippaasti edelleen. Pullostahan Viljami ei syö, joten vaikea arvioida määriä, joten sanon vain että paljon! Ja paras uutinen viimeiseksi. Olemme siis syöneet kaikkea. Viljoja, vauvojen jugurtteja, lihoja, perunaa… eikä mitään. Ei edes ihottumaa. Olen edelleen täysin shokissa tästä, voin siis oikeasti antaa Viljamille samaa ruokaa kuin mekin syömme mausteet tietysti poislukien. Aikamoista!

Eliaksen allergiat ovat ennallaan. Kävimme IgE -veritesteissä ja arvot olivat kohonneet kaikissa testeissä. Testattiin siis maito, vehnä, ruis, peruna, muna, timotei, pujo, koivu, home, pölypunkki, pöly, kissa, koira ja hevonen. Ja siis todellakin KAIKKI arvot ovat koholla, joista vehnä kaikista eniten arvolla 49 (negatiivinen on alle 0,35). Olin aika musertunut uutisen saatuamme, mutta ajan mittaan tajusin, ettei se siitä miksikään ole muuttunut. Edelleen Elias pärjää hyvin nykyisellä ruokavaliolla, eikä anafylaksiaakaan ole mistään saanut. Kasvuakin on tapahtunut sen verran ettei enää kiikuta "riskirajalla", vaan reippaasti miinuskäyrän alarajan yläpuolella. Lastenpolin lääkäri oli ensin tosi mukava, ja kertoikin ettei hänen mielestään tarvitse edes yrittää saada lehmänmaitoa mukaan ruokajuomaksi. Lopuksi kuitenkin sai minulle pahan mielen kun alkoi moittia miten vähän olemme altistaneet, vaikka juuri olin kertonut miten olemme saaneet ruokavalioon mukaan kauran, soijan ja possunkin. Lisäksi lampaanmaito fetaa on maisteltu useasti ilman kokovartaloihottumia. Ja taas että vehnästä puolestaan tuli reaktio koko vartalolle. Silti meidän olisi ilmeisesti pitänyt tässä puolen vuoden sisään ajaa enemmän aineita kokopäiväiseen käyttöön… Jäin vähän ihmettelemään, että miten me muka olisimme yhtään enempää voineet enää tehdä tämän asian suhteen, kun jos ruoka-aine ei sovi niin ei se ainakaan jokapäiväisellä käytöllä ala sopia yhtään sen paremmin. Huoh.

Jännittävää noissa veritestiarvoissa oli myös se, etten oikeastaan ole osannut yhdistää oireilua koivuun tai pujoon, vaikka nekin olivat yli 30, eli suht reippaasti plussan puolella. Epäilen kyllä, että isoin syy Eliaksen tukkoisuuteen löytyi näistä testeistä, pölystä. Kyllähän sitä täällä kotona on ihan riittäviin...

Lisäksi ylimääräistä päänvaivaa on aiheuttanut Eliaksen sairastaminen, josta kävimme kolmeen kertaan lastenpäivystyksessä. Onneksi veriarvot ovat nyt korjaantuneet, vaikka jälkitautina tietysti pukkasi korvatulehdus ja röhä. 

Harmittaa kyllä, etten ole ehtinyt kirjoitella tarkemmin Viljamin kuulumisia tänne. Tai ylipäänsä minnekään. Vauvakirjakin on harmittavan tyhjä merkinnöistä. Kun aikaa ei ole, niin jostainhan sitä on karsittava. Mutta hyvä jos edes kerran kuukaudessa saan jotain ylös laitettua niin on se tyhjää parempi :)

6 kommenttia:

 1. Olipas ihanaa kuulla teistä. <3
  Voi että kuinka aika rietää..juurihan Viljami syntyi. Ja harmi nuo Eliaksen allergiat. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan älytöntä miten aika lentää! En käsitä miten tuo pikkuinen on kohta jo niin iso :/

   Poista
 2. Voi, että miten ihanaa kuulla että Viljami on säästynyt allergioilta <3

  Kiva oli kyllä kuulla teista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva huomata, että jaksoitte käydä kurkkimassa näinkin pitkän tauon jälkeen :) On kyllä tosiaan ihmeellisen ihanaa pojan allergiattomuus <3

   Poista
 3. Mahtavaa, että Viljami näyttää säästyneen allergioilta!!! Harmillista kylläkin, että Elias niistä vielä kovin kärsii :( tuli tosta vauvakirjasta mieleen, ertä meillä ei kuopukselle ole sitä vielä edes ostettu....*nolo* pitäisköhän kohta, onhan se jo 8kk....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ostettiin tuo vauvakirja "jo" pari kk sitten. Pikkusen ehdin silmäillä sitä kun jo huomasin kohdan "lehtileikkeitä päivältä jolloin synnyit". Köhköh, mistäs mä nyt sellasia... :/

   Poista