keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kiinteät takkuaa: rotaatio suunnitelma

Kiinteitä meille on kehotettu aloittamaan jo kolmen eri lääkärin toimesta. Mielenkiintoiseksi tämän tilanteen tietenkin vetää Eliaksen allergiat. Jo todettujahan on "helppo" välttää, siis tekemällä soseet itse, koska valmiissa soseissa on usein mm. riisijauhoa. Mutta niitä joita ei vielä ole todettu, onkin sitten jo hankalampi välttää. Eliaksen iho on nyt melko hyvänä minun imetysdieettini ansiosta, mutta ihan oireeton se ei kuitenkaan ole. Vähän väliä joku kohta nousee näpylle ja kutisee. Olen yrittänyt pitää ruokapäiväkirjaa yhdistettynä oirepäiväkirjaan, mutta vielä mitään selkeää en ole huomannut. Todennäköisesti mansikka, mitä luultavammin myös se riisi. Nyt olen ollut 4 päivää uusitulla ID:llä, eli syön pelkästään hirssiä, rypsiporsasta, kalaa, poroa, kvinoaa, linssejä, salaattia, kurkkua, mustikoita ja kookosmaitoa. Maissia pyrin käyttämään mahdollisimman vähän. Ja mausteina pelkkää suolaa ja pippuria. Haluaisin saada Eliaksen ihon semmoiseen kuntoon, ettei mitään ylimääräisiä riehaantumisia tulisi ja tilanne tasaantuisi. Tällöin olisi helpompi sanoa mikä kiinteä ruoka aiheuttaa oiretta jos on aiheuttaakseen. Lisäksi tällä hetkellä pikkuisella on taas flunssa, jonka vuoksi luulen ettei elimistö kestä sitäkään vähää kokeiluja kuin terveenä. Eli ne ovat siis tauolla toistaiseksi.

Rotaatiosta

Kiinteiden kokeilut eivät siis ole edenneet oikein minnekään. Tajusin, että meillä on tämmöinen "kolmannen päivän" -ongelma kiinteiden maistelussa. Ensin oli riisipuuro, siitä tuli kaamea kirkuminen, oksentelu ja ripuli. Sitten oli kesäkurpitsa, josta myös tuli kolmantena päivänä oireita, ihottuma. Eli ilmeisesti vaikka kiinteätä on annettu vain 1-2 tl päivässä, niin se riittää jo kolmantena päivänä ärsyttämään ihoa tai suolta. Rotaatio saattaisi olla meille ehkä se oikea vaihtoehto kiinteiden aloittamiseen. Perinteisessä rotaatiossa ensimmäisellä viikolla joka viikonpäivä annetaan eri ruoka-ainetta 1 tl verran, ja nostetaan sitä määrää joka viikko. Periaatteena siis että neljännen viikon jälkeen lapsi saisi syödä ko. ruoka-ainetta niin paljon kuin jaksaa. Jos ruoka-aine aiheuttaa oireita, poistetaan tämä rotaatiosta ja kokeillaan muuta. Tuossa mittakaavassa rotaatio toimii ehkä paremmin vähän isommalla lapsella. Minusta tuntuu, että näin pienelle se saattaisi olla vähän liikaa. Sainkin hyvän vinkin, että rotaation voisi aloittaa pienemmässä mittakaavassa, eli antaisin ensimmäisellä viikolla esim. keskiviikkona vadelmaa ja lauantaina kukkakaalia. Seuraava viikko olisi muuten sama, mutta tiistaille lisäisin mustikan ja torstaille parsakaalin. Näin jatkettaisiin kunnes joka päivälle olisi uusi ruoka-aine. Ja tietysti jos oiretta tulee niin tämä ruoka-aine pois. Kuulostaa tosi hyvälle, ja tämän aion toteuttaa ensi viikosta alkaen.

Imetyksestä

Olen päättänyt jatkaa imetystä ainakin toistaiseksi, vaikka oireita Eliaksella onkin. Ne eivät kuitenkaan ole olleet niin pahoja kuin aikaisemmin. Pystyn ihan hyvin välttämään tiettyjä ruoka-aineita kun vain tiedän mitä pitää välttää. Virallisen maitoallergia diagnoosin ja kela-korvauksen saamiseksi korvikkeelle pitäisi luultavasti tehdä lisätutkimuksia ja altistuksia. Kaikki on vielä todella epäselvää, eikä allergialääkärimmekään oikein valaissut minua viime käynnillä. Imetyksen jatkuminen riippuu nyt oikeastaan aika paljon siitä miten Eliaksen paino on noussut seuraavaan neuvolakäyntiin mennessä. Paljon sitä maitoa mielestäni menee, mutta paljon sitä tulee uloskin peräpäästä. Tuntuu ettei mikään ehdi "tarttua" ennenkuin se jo tulee ulos. Jotenkin hullua tämä elämä, ensin taistelin että saan imetyksen sujumaan vaivatta. Sitten kun vihdoin julistan, että nyt sujuu ja kaikki on ihanaa, niin eikös mietinnän alle tule imetyksen lopetus. Ensialkuun se tuntui ihan musertavalle, eikä mukavalle vieläkään, mutta jo paljon hyväksyttävämmälle kuin viikko sitten. Takana on kuitenkin jo 4 kuukauden täysimetys, mikä on yleisen käsityksen mukaan länsimaissa riittävä aika antamaan suojan mm. allergioille (just joo!) ja diabetekselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti