maanantai 22. heinäkuuta 2013

5 kk päivitys ja hirssipuuro vauvalle jauhoista

Täällä ollaan oltu 5 kk jo yli viikon ajan ja tämä merkittävä virstanpylväs on jäänyt päivittämättä blogiin, ups! ;) Mutta korjataanpa tilanne äkkiä.

"Tyytyväinen poika. Aluksi hämmästelee ympäristöään vakavana, myöhemmin alkaa jokeltaa. Käsien käyttö symmetristä. Vatsalleen kääntyy molempien kylkien kautta. Vatsalla makuuasento hyvä."

Ja strategisia mittoja (suluissa 4 kk):

7980 g (7330 g)
66,8 cm (65 cm)
43,8 cm (42,8 cm)

Tasaista käyrää kasvetaan siis kaikesta rajoituksista ja äidin id:stä huolimatta. Rokotuksista jätettiin Synflorix (pneumo) tällä kertaa ottamatta, ja otimme vain kaksi muuta, ne mielestäni tärkeämmät. Eli kankkuun tuikattiin viitosrokote sekä suun kautta rotarokoten ja pneumoa suunniteltiin ensi kuulle. Oireita ei noista tullut mitään, verrattuna taas 3 kk rokotussettiin, joka sai ukon ihan sekaisin. Tosin silloinhan ei vielä nämä allergiat olleet selvillä ja tilanne oli muutenkin varmaan aika sekaisin, joten nuo rokotukset rasittivat ihan turhaan ja liian paljon pientä rassua. Mutta nyt siis on noista rokotuksista jo viikko, ja tilanne on meillä edelleen tasainen ja melko hyvä. Mitä nyt Eliaksella on taas flunssa, ja pari yötä meni räkää kirnutessa ja yskiessä. Flunssa alkoi iskästä, ja päätyi esikoisen ja Eliaksen kautta minuun. 

Meillä on aloitettu puuron syönti. Pari ekaa kertaa keitin puuron pienistä hirssihiutaleista, mutta ne ei oikein saaneet suurta suosiota. Kovasti kakoi ja pyrryytti, ja lopulta itki ja pyrryytti. Eli hiutaleet tauolle ja jauho kehiin. Keitän siis puuron hirssijauhoista, ja se tuntuu olevan oikein hyvää Eliaksen mielestä. Ja onhan se nyt ihan hirmuisen paljon halvempaakin kuin kalliit vauvan valmispuurot. Tarkemmin ajateltuna oikein harmittaa kun tuli esikoisen aikana käytettyä noita valmispuuroja enimmäkseen, koska eihän tuon keittäminen ole mitenkään vaikeaa tai vaadi edes kummoisia kokintaitoja. Jos osaa keittää veden, niin osaa keittää puuron jauhoistakin. Meillä keitellään siis aamuisin nykyään puuroa kolmessa eri kattilassa, kullekin omansa. Mikäs tässä, aikaa on! :) 

Puuroa menee varsinkin illalla todella iso kipollinen miehen kokoon verrattuna. Pari ekaa yötä ehdin jo vähän iloita hiljaa syöntivälien pitenemisestä tunnilla, mutta niinhän siinä lopulta kävi kuten arvelinkin. Taas on palattu tuttuun kolmen tunnin sykliin syönneissä. Ja väliajoillakin heräillään juttelemaan tai pahimmillaan itkeskelemään. Luulen, että meillä kyllä pärjättäisiin ilman yösyöntejäkin, mutta vain sillä saa miehen hiljaiseksi siksi kolmeksi tunniksi. Muuten heräillään tunnin välein milloin mistäkin syystä. Joten "äiti on vähän väsynyt"... Ja sitten kun menee vielä googlettamaan unihäiriöitä ja lukee, että valtaosa 4 kuukauden ikäisistä lapsista nukkuu 5-6 tunnin pituisen unipätkän öisin. Mutta ei vaan meillä. Koko ajan on vain menty huonompaan suuntaan, vaikka iho ja olo on selkeästi paremmat. Voi olla, että unikoulu on edessä jossain vaiheessa puolen vuoden iän tultua mittariin.

Tarkoitus olisi aloittaa ensi viikon jälkeen lihojen tuonti ruokavalioon. Kana ja porsas on vaihtoehtona, joista kummatkin käyvät ainakin minun ruokavalion kautta. Rypsiporsas on tietenkin luonnollinen valinta, mutta tuo kana on vähän suurempi riski. Kanat kun ruokitaan pääsääntöisesti viljoilla, tai maissikana tietysti maissilla. Mikään noista viljoista kun ei sovi Eliakselle, niin saa nähdä aiheuttaako kana suoraan itse syötynä oireita. Toisaalta, tilanne on nyt niin hyvä, että selkeästi sietää pieniä määriä "pahiksia", ja pienet ihottumat ja näpyt menee nopeasti ohi. Bataatista muuten taisi tulla poskiin näppyjä, joten en vielä ottanut sitä kiertoon. Se pitää kokeilla lähiaikoina uudelleen, kunhan valmistamani sose on muhinut kauemmin pakastimessa, ja ehkä saanut  vähemmän allergisoivan koostumuksen. En kyllä ole kuullut monenkaan olevan bataatille allerginen, ja toivottavasti ei meilläkään olla.

Hirssipuuro (tai -velli) vauvalle jauhoista

tilkka vettä
ripaus hirssijauhoja

Sekoita haluamasi määrä jauhoja KYLMÄÄN veteen. Hirssijauhot turpoavat aika reippaasti, joten hyvin pieni määrä riittää. Semmoinen vaaleankeltainen läpinäkymätön liuos on hyvä puuroksi. Kuumenna hiljalleen kattilassa liedellä ja sekoita koko ajan, ettei tule klimppejä. Jauho turpoaa parissa minuutissa ja on valmis syötäväksi. 

Tällä samalla systeemillä puuron voi tehdä itse myös mistä tahansa jauhoista (riisi-, vehnä-, maissi jne.) ja säästää pitkän pennin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti