torstai 4. lokakuuta 2012

Vakuuttaako vai eikö vakuuttaa?

Kas siinäpä pulma, joka askarruttaa monia muitakin vanhemmiksi tulevia raskauden tässä vaiheessa. Keskestelut ja blogit taitavat käydä kuumina juuri nyt tästä aiheesta. Vaikka meille on tulossa jo toinen, olen minäkin miettinyt asiaa. Ja oikeastaan koko vakuutuksen tarpeellisuutta.

Vakuutushan pitää siis ottaa useimmiten jo 3 kk ennen laskettua aikaa, mikäli sen tahtoo saada ilman vakuutusehtojen rajauksia ja voimaan heti syntymästä saakka. Ja äidin iän pitää olla askettuna aikana alle 40 v. Lienee kova pelko pilaantuneista "munista" :).  Esikoisen kohdalla nukuin onnellisesti vakuutuksen hakemisen takarajan ohi, joten pakosta otimme sitten sen version, minkä saa vasta 2 kk syntymän jälkeen. Tämä vakuutushan on jonkinverran halvempikin ensimmäisenä vuonna, kuin se ennen syntymää otettu. Tietysti riskiä ei vakuutusyhtiölle tule niin paljon kun lapsi on jo todettu terveeksi. Useimmat vakuutusyhtiöt taitavat sitäpaitsi myöntää lapsivakuutuksen vain, jos yhtiössä on myös kotivakuutus. Lisäksi vakuutushan ei edes korvaa esim. ravintovalmisteita. Ja näihin kuuluvat ainakin esim. maitohappobakteerit ja ymmärtääkseni myös allergisten vauvojen maitovalmisteet (?). KELAhan sitäpaitsi korvaa nuo maitovalmisteet allergisille 72%:sesti, ja lisäksi vuotuisen lääkekaton (700 e) ylitettyä maidot maksaa enää vain 1,5 e/3kk. Ja sama koskee tietysti muitakin KELAn korvaamia lääkkeitä, joten senkin suhteen ei lääkekulut voi yleensä nousta kohtuuttomiksi.

Meillä vakuutus Tapiolassa, joten tässä heidän hintansa.
Esikoisen kohdalla on meidän vakuutus mennyt taloudellisen tappion puolelle. Yksityisellä lääkärillä olemme käyneet noin kerran vuodessa, ja kustannukset ovat kuitenkin olleet aina alle 100 e, mikä näkyy olevan nykyään vuotuinen omavastuu (luulen, että esikoisella se on 50e, hmmm pitääpä tarkistaa). Tietysti tuommoisen 4-vuotiaan kanssa on ihan kiva käydä yksityisellä, koska yleensä siellä ollaan paljon kiireettömämpiä kuin terveyskeskuksessa, ja ainakin täällä pääkaupunkiseudulla on ihan lapsiin erikoistuneet lääkäriasemat. Joten lääkärit ovat tietysti lastentautien erikoislääkäreitä, ja osaavat käsitellä tuota meidänkin hitaasti lämpenevää tenavaa. Satuimme käymään pari päivää sitten röhän takia yksityisellä lastenlääkäriasemalla, ja kyllä pitää sanoa että tyytyväinen olen heidän hoitoonsa. Lääkäri oli superkiva ja tutki kaikki vaivat tarkasti! 

Julkisella olemme myös jonkunverran käyneet, koska terveyskeskus sijaitsee lähempänä kuin tämä lääkäriasema. Eka käynti oli vauvan ollessa 2 viikkoa iho- ja silmäongelmien takia. Onneksi terkkarissamme on käytäntö, että vastasyntyneet pääsevät jonon ohi suoraan, eikä tarvitse jonotella muiden räkänenien kanssa odotustilassa. Eikä maksuakaan mene alle 15-vuotiailta. Pääsimme siis suoraan ilmoittautumisesta vastaanotolle, ja ulos alle vartissa :). Ja avunkin saimme ongelmaan, ei siinäkään valittamista. Ja plussana pitää vielä sanoa, että vakuutuskin myönnettiin ilman rajauksia vakuutusehtoihin, vaikka olimme käyneet lääkärissä ennen vakuutuksen myöntämistä :). Esikoisellamme todettiin noin 4 kuukauden iässä ahtaat kyynelkanavat, joten antibioottitippoja piti käydä hakemassa lääkärissä aika ahkerasti. Saimme myös lähetteen silmäsairaalaan silmien kyynelkanavien sondeeraukseen, mutta onneksi kun toimenpiteeseen oli enää pari viikkoa aikaa, kyynelkanavat aukenivat ihan itsestään ja sitä ei tarvittu! Joten sekin toimenpide olisi tehty ihan pelkällä poliklinikkamaksulla (vai meneekö edes sitä?), eikä olisi kovinkaan rasittanut taloutta. Tietysti jos lapsella sattuisi olemaan kunnon korvakierre, niin uskoisin että vakuutus olisi helpotus. Tai sitten kun lapsi alkaa olla tapaturmaherkässä iässä, niin voi mennä huoletta tarkistuttamaan onko luita mennyt törmäilyissä poikki :) Niin ja kamalaa vaivaa ei myöskään tarvitse nähdä korvaushakemuksia täytellessä. Useimmat lääkäriasemat kuitenkin vähentävät KELA-osuuden suoraan maksettaessa ja korvaushakemuksen voi täyttää netissä, eikä ainakaan meidän tarvitse lähetellä mitään papereita vakuutusyhtiöön. Ja rahat on tilillä parin päivän sisällä.

Kovin on vaikea päätös tämä vieläkin. Plussia on paljon vakuutuksenottamisen kannalta, varsinkin tällä seudulla missä yksityisiä lääkäriasemia ja sairaaloita on paljon, ja HUSin sairaalat ylikuormitettuja. Joten luultavasti kuitenkin päädymme ottamaan lapsivakuutuksen, mutta vasta lapsen synnyttyä. Ainakin rakenneultrassa kaikki vaikutti olevan niin hyvin, ettei huolta senkään suhteen ole. Ja allergioita tai atopiaa meillä ei kenelläkään ole, joten ehkäpä tuleva nyyttimmekin niiltä säästyy :)


4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä päivän aihe monessa paikassa :D Minä juttelin eilen miehen kanssa vakuutuksista ja aloin taas kallistumaan sille kannalle, että vakuutus otettaisiin.

    Täytynee ensin jutella miehen vanhempien kanssa ja kysellä miten miehen allergiat ovat lapsena vaikuttaneet ja onko se vaatinut paljon lääkärikäyntejä.
    Ja missä vaiheessa ongelmat ovat tulleet esille.. siis onko jo ihan vastasyntyneenä ollut paljon vaivaa allergioista.

    Kunhan ne saa setvittyä niin ehkä sitä osaa tehdä myös päätöksen.

    Kiitos tästä pohdinnasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin tuossa juuri noita varausmaksuja jos ottaa vakuutuksen ennen syntymää, ja tuolla Tapiolassa se on kuitenkin aika pieni verrattuna muihin (Pupun tekemä vertailu). Eli sinänsä ei kauheasti häviä rahallisesti vaikka sen ottaisikin. Ja eipähän ainakaan mitään rajattaisi ulkopuolelle jos syntymässä jotain käy... Pistää taas miettimään uusiksi :D

      Poista
  2. Joo tosiaan mä ehdin tätä pvän miettiä, kunnes oli pakko päättää :) Mulla nyt vähän tietoa mun blogissa ja oma päätökseni. Tsemppiä teille, paljon on pohdittavaa ja vertailtavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistit kyllä tosiaan pahat, kun huomasin miten "halpa" tuo Tapiolan varausmaksu on verrattuna muihin... Mutta onneksi tosiaan ollaan nyt ihan ajoissa liikenteessä. Toisella kerralla siis jo viisaampi :)

      Poista