tiistai 1. lokakuuta 2013

Lisä(ä)maitoa!

Käytiin tänään Eliaksen kanssa allergialääkärillä. Nyt pitää kyllä sanoa, etten ole ihan varma olenko edelleen yhtä hämmentynyt kuin aikaisemminkin tästä tilanteestamme. Selostin tilanteemme, siis että Nutrilon Pepti, Profylac ja Nutrilon Soija kokeiltu, eikä niistä mikään tunnu sopivan. Viimeisenä kokeilusta soijasta jäi viikoksi lopettamisen jälkeen hirveä ihottuma poskiin, mikä ei tuntunut parantuvan millään. Läträsin kortisonia ja perusrasvaa urakalla, kunnes jätin soijan omasta ruokavaliostani pois. Ja kas, ihottuma parani kertasivelyn jälkeen kortisonilla. Voi jee... pakko tästä on päätellä, että soijalle on herkistytty. Päätin skeptikkona (no ei ollut ehkä mikään fiksu idea :/) kokeilla kuitenkin soijaa uudelleen sunnuntaina, niin etten syö sitä itse, vaan pelkästään Eliaksen itse syömänä. Ennen lääkärikäyntiä ehdittiin siis nukkua kaksi yötä tällä systeemillä, ja molemmat meni kyllä aivan täysin hulinoiksi. Molempina iltoina alettiin huutamaan 23 jälkeen kuin päätä leikattaisi, eikä ukkoa meinannut saada rauhoittumaan sitten millään. Ja huutamisen lisäksi nieleskeltiin jatkuvasti todella kuuluvasti. Mitään hirmuista ihottumaa ei ole edelleenkään, vain muutamia röhelöitä poskissa ja kulmassa, mutta kyllä mä nyt jo uskon ettei se soija (tai soijakorvike) sovi kuitenkaan. 

Allerginen koliitti? Toivottavasti helpottaa!
Saatiin reseptit nyt TAAS uudelle maidolle nimeltään Nutramigen LGG Lipil 2. Hirveästi en ole tuosta keneltäkään kuullut, mutta ilmeisesti tämä on nyt jotenkin erilainen, ja eniten pilkottu maitopohjainen korvike ennen aminohappopohjaista Neocatea. Lueskelin, että tässä 95 % proteiineista on pilkottu aminohapoiksi tai kahden-kolmen aminohapon sisältäviksi ketjuiksi (vrt. Nutrilon Pepti 65 % pilkottu). Eli siis hyvin lähellä Neocatea ymmärtääkseni (onneksi hinta vain kolmasosa siitä). Lisäksi erona muihin pilkottuihin maitopohjaisiin verrattuna tämä Nutramigen pohjautuu kaseiinihydrolysaattiin, kun taas Nutrilon Pepti ja muut pohjautuu herahydrolysaattiin (molemmat siis maidon proteiineja). Ja bonuksena rasvahappokoostumus (DHA ja ARA) on sama kuin rintamaidossa sekä tuotteeseen on lisätty myös probioottia (sama kanta kuin Gefiluksessa) tukemaan allergisen suolistoa. Meillä onkin nyt nuo Gefilus+D tipat käytössä, mutta aion kyllä jatkaa tippojenkin antamista edelleen. Probiootit on kuitenkin todella tärkeitä allergisen suolistolle, eikä niistä ole mitään yliannostuksen vaaraakaan. Korvike kuulostaa ainakin paperilla tosi hyvälle, ja olisihan se kiva jos tämä sopisi ilman lisäaltistuksia soijalle. Mutta koska siihen en uskalla luottaa, niin soija-altistus aika on nyt kuitenkin varattu parin viikon päähän Neocaten korvattavuutta varten.

Tuohon nieleskelyyn kokeillaan nyt myös happolääkettä, Zantacia. Tai siis saatiin resepti siihen, mutta en saanut vielä sitä apteekista ostettua kun ei ollut. Ehditään siis kokeilla tuota maitoa pari päivää ilman happosalpaajaa, niin nähdään tarvitseeko sitä ylipäätään. Ja eihän meillä mitään refluksidiagnoosia edes ole, mutta tuollahan sen näkee onko sitä(kin) vaivaa.

Muuten, minusta on vaikuttanut monen ruoka-aineen kohdalla, että Elias reagoi herkemmin minun syömiini ruokiin rintamaidon kautta, kuin jos hän itse syö sitä. Ja varsinkin jos me molemmat syödään samaa, eikä se ole täysin sopiva. Kyselin lääkäriltä tätä, ja hän kertoi tämän olevan myös hänen kokemuksensa asiasta. En siis ole kuvitellut asiaa, enkä ole ollut vainoharhainen. Helpottavaa kuulla :) Ja lääkärin kanta imetykseen oli, että pitäisi päästä lopettamaan koko homma, jotta allergiakuvio selkiintyisi. En todellakaan ole eri mieltä.

P.S. Anteeksi superanalyyttinen maitopostaus! Liittyy ammatinkuvaan ja minua sattuu onneksi kiinnostamaan tämmöiset jutut :)

11 kommenttia:

 1. Höh :(. Toivotaan että pian löytyisi se oikea maito. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Usko kyllä siihen puuttuu, että löytyisi. Ainakaan viime yön perusteella... :(

   Poista
  2. :( Pidän täällä peukut pystyssä!

   Sinulle on haaste blogissani :)

   Poista
  3. Oi, kiitos! Käyn vilkaisemassa :)

   Poista
 2. Hassua, meidän allergialääkäri taas sanoi viimeksi, että ne mitä poika itse syö vaikuttavat suoraan poikaan sillä ne mitä saa maidon kautta tulevat poikaan niiiin pienissä määrin, että eivät juurikaan "suuremmin" vaikuta. Meillä kyllä poika on regoinut alusta asti nimenomaan minun syömiini ruokiin. Toki nekin mitä itse syö vaikuttaa.
  Meillä nieleskellään myös nyt ja naama oli 4 päivää ihan kamala. Kaikki johtui siitä kun söin ystäväni italianpataa "joka on ihan tavallista italianpataa". Unohti vain sanoa, että on laittanut sinne himona juuuuustoraastetta :,( Ihmettelin kun oli niin hyvää, mutten tajunnut. Harmittaa!

  Meillähän myös kannustettiin imetys lopettamaan mutten ole sitä vieläkään tehty, Pelkään , että vauvalle ei käy soijamaito ja se olisi seuraava testausvuorossa jos imetyksen lopetan. Riisimaitoa kun ei suositella alle 1 vuotiaille ja tuo korvike ei todellakaan enää uppoa kuin puuroissa.

  Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota allergiaohjelman propagandaahan ne lääkärit on aivopesty toistamaan, että "ei äidin rintamaito vaikuta". Kokemuksen perusteella kaikki yhtään asiasta tietävät ovat täysin eri mieltä. Mun mielestä tuo on ihan ristiriidassa sen kanssa, että tiettyjä lääkkeitä, tai alkoholiakaan ei saa juoda imettäessä KOSKA NE MENEVÄT SINNE MAITOON! Mitenkäs sitten äidin syömät ruoat eivät sinne menisi? Allergiaohjelmassa kyse on vaan rahan puutteesta, kun erikoisruokavalioiden järjestäminen maksaa niin paljon. En ymmärrä myöskään, miksi muka pienellä lapsella ei ole oikeutta kivuttomaan elämään. Koska kipuahan väärä ruokavalio aiheuttaa masussa ja kutisevan ihottuman muodossa. Huppis, eksyin vähän sivuraiteelle tässä mua niin kovin ärsyttävässä aiheessa :D Mut olihan tuo sinun lääkäri kuitenkin sanonut, ettei vaikuta suuremmin, siis kuitenkin :) Ilmeisesti mitä tuo minun lääkäri ajoi takaa oli se, että äiti kuitenkin syö niin "eksoottisesti", eli tulee paljon kaikkea muutakin (vaikka olisi tiukalla id:lläkin) mille lapsi voi olla vähän yliherkkä, mikä sitten kertaantuu maidossa. Ja pienestä ärsyyntynyt suoli sitten ärtyy entistä enemmän eikä kestä vähääkään epäsopivaa ainetta. Olipas vaikeasti selostettu, mutta siis jotain tuommoista ajattelin. Lapsen ruokavalio on kuitenkin monesti paljon yksinkertaisempi ja helpommin hallittava.

   Voi että miten kurja juttu ystävältäsi! Onhan tuo juusto nyt aika oleennainen asia mainita :) Mä olen ihan vainoharhainen, enkä uskalla edes syödä muiden tekemiä ruokia, kun ei ihmiset vaan tajua mitä väärää ne on sinne laittaneet (lihaliemipaloja yms.).

   Joo tuota riisimaitoa ei tosiaan suositella alle 6-vuotiaille. Ja mun lääkärihän sanoi ettei edes imettävälle äidille, koska kyllähän ne raskasmetallit myös äidinmaidon kautta menee lapseen. Tämä siis silloin kun vielä kuvittelin riisin sopivan, nythän ei tuokaan ole meillä vaihtoehtona. Kaurasta minä edelleen haaveilen, että sen saisi sopimaan. Siitä kun saisi niin monia eri ruokia kauramaidosta lähtien. Taitaa vaan kokeilut lykkääntyä hyvin pitkälle tulevaan tätä menoa.

   Tuo Nutramigen maistuu muuten myös aivan järkyttävälle! Varmaan aika samalle kuin tuo Neocate, koska koostumuskin on hyvin lähellä. Pistin sitä pienen määrän nokkamukiin ja kaadoin vähän kerrallaan suuhun, niin Eliasta puistatti joka kerta kun tipat osuivat kielelle. Eihän tuo soijakaan mitään herkkua ole, mutta huomattavasti parempaa kuitenkin :)

   Poista
 3. Nyt pidän peukut pystyssä 24/7!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih :) Kiitos kannustuksesta! Viime yö tosiaan nieleskeltiin ja huudettiin, että eipä näytä hyvälle... Taidan pitää parin päivän tauon kuitenkin, vaikka lääkäri sanoi että suoraan vaan nyt kokeilemaan :(

   Poista
 4. Voi noita teidän allergioita. :/ Toivottavasti nyt alkaisi löytyä jotain sopivaa sapuskaa ja elämä helpottaisi!

  VastaaPoista
 5. Voi noita teidän allergioita. :/ Toivottavasti nyt alkaisi löytyä jotain sopivaa sapuskaa ja elämä helpottaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mieluummin tietysti ennemmin kuin myöhemmin, mutta ihan milloin vain on hyvä ajankohta :)

   Poista