perjantai 7. kesäkuuta 2013

Takapakkia(ko?)

No mitäs meille kuuluu tänään? Kiitos kysymästä, ei niin hyvää kuin eilen. Lääkärireissu taas heitetty, jo siis toinen tälle viikolle. Onneksi on vakuutus, josta (kait) saa rahansa takaisin. 

Aamulla Elias heräsi aikaisin kuudelta. Huomasin heti, että nyt ei ole kaikki kunnossa. Jo reilun viikon ajan ukko on posottanut nukkua ainakin kahdeksaan asti ja herännyt tyytyväisenä katselemaan kattoa ja jokeltelemaan. En edes ole tiennyt miten pitkään poju on ollut hereillä ennenkuin olen kuullut makkarista ääntelyä. Tänä aamuna Elias heräsi kitisten ja itkua tuhertaen. Otsassa ja silmien ympärillä oli ihottumaa. Vaippaa vaihtaessa tutkin ihon kauttaaltaan, ja muualta en ihottumaa onneksi löytänyt. Koko tämän ajan ukko kitisi ja itki, ja lopulta kirkui. Ei auttanut syliin ottaminen, heijaaminen, silittely, syöttäminen... Kesken syötön alkoi myös kirkuminen. Uni ei tietenkään tullut kun joku vaivasi todella kovasti. Hädissäni sitten tilasin lääkärin ja sain sen tunnin päähän. Elias vain jatkoi kirkumistaan, jonka vuoksi yritin antaa särkylääkettä. Sain menemään ehkä millin verran nestettä, kun Eliaksen naama muuttui punaiseksi ja suusta lenti kaaressa koko mahan sisältö ulos. Ja samalla peräpäästä tuli täysilaidallinen lirua paineella, joka tietysti valui ulos vaipan joka reiästä. Tämä täystyhjennys näytti kuitenkin helpottavan oloa ja automatka menikin ilman kitinöitä.

Lääkärissä todettiin sitten alkava korvatulehdus. Antibioottia ei lääkäri suositellut näin vatsavaivaiselle vauvalle, varsinkin kun tilanne ei vielä ollut niin paha. Ja hyvä niin, en uskalla edes ajatella mitä siitäkin tulisi. Jäädään siis seuraamaan tilannetta viikoksi ja otetaan tarvittaessa yhteys lääkäriin aikaisemmin. 

Lääkäri oli tietysti lukenut meidän aikaisemmista käynneistä, ja oli tietoinen prick-tuloksista ja minun välttämisdieetistäni. Kerroin, että olin huolissani pojan kasvusta, koska vaatekoko on ollut sama ainakin 1,5 kk ja jalkamakkaratkin ovat pienentyneet. Ja kun sitä vesimäistä kakkaa tulee edelleen paljon. Punnitus kertoi sen minkä arvasin jo, eli painoa oli tullut vain n. 200 g kolmessa viikossa. Lääkäri alkoi epäillä, että saako Elias tarpeeksi maitoa pelkästään rintaruokinnalla. Maitoa tulee mielestäni edelleen paljon, eikä Elias jaksa syödä kuin yhden rinnan kerrallaan. Teimme käynnin päätteeksi syöttöpunnituksen, jossa paino nousi 110 g. Lääkäriä en saanut enää kommentoimaan tätä, mutta mielestäni tuo kuulostaa kuitenkin ihan normaalilta määrältä? Tilannekaan ei ollut semmoinen "rento", ja minusta ainakin tuntui, että Elias lopetti syömisen vähän aikaisemmin kuin normaalisti. Oli niin paljon katseltavaa ettei malttanut. 

Joka lääkärillä on omat mielipiteet miten näitä allergioita(epäilyjä) pitäisi hoitaa. Tämä lääkäri ei selkeästikään "uskonut" välttämisdieettien voimaan, ja käski minun olla jättämättä enää yhtään mitään pois ruokavaliostani. No enpä suoraan sanottuna edes tietäisi mitä jättää. Ehkä tattari, ehkä banaani, ehkä maissi... tai se mantelimaito mitä olen nyt 3 päivää juonut?  Lääkäri esitti myös epäilynsä, ettei kyse ole edes maitoallergiasta, vaan vilja-allergian aiheuttamasta herkistymisestä, jonka vuoksi maitoonkin reagoisi. Niin, en tiedä. Mutta vahva reaktio prickissä joka tapauksessa oli. Riisipuuroa olen antanut Eliakselle nyt kahtena päivänä noin 2-4 lusikallisen verran, ja tuskin siitäkään määrästä kovin paljon on itse tavaraa mahaan asti mennyt. Minun ruokavalioni pohjautuu tällä hetkellä riisiin, joten sen sopimattomuus tuntuisi viimeiselle niitille rintaruokinnan arkkuun. Toisaalta, iho on ollut todella hyvä ja parantunut aivan loistavasti sen jälkeen kun lopetin kaikki prickissa reaktion antaneet ruoka-aineet. Joten voiko se edes olla riisi? Ja entäs se tämän aamuinen? Johtuiko se allergiasta, korvista, antibioottisilmätipasta jonka aloitin eilen pitkästä aikaa silmän rähmimiseen, mistä? Antakaa mulle vastauksia! Muutama tätä päivää edeltävä päivä on ollut meillä todella hyvä, ja tämä tämän aamuinen tuntui todella pahalta kun ehdin jo iloita Eliaksen olon paranemesista.

Meillä on nyt resepti Nutrilon Peptiin. Siellä se odottaa hoitolaukussa apteekkikäyntiä. Ajoin "epähuomiossa" apteekin ohi, enkä käynyt sitä ostamassa. Tuntuu ylivoimaiselle. Haluaisin niin jatkaa imetystä sinne lähemmäs vuoden ikään. Tokihan voin antaa tuota vain rm:n rinnalla, mutta mitä iloa koko rintaruokinnasta on jos se vain aiheuttaa oireita pojulle. Sama lopettaa koko touhu. Kiinteitä kehotettiin taas aloittamaan, tällä kertaa kesäkurpitsalla, parsakaalilla, mustikalla ja vadelmalla. Jääkaapissa on kesäkurpitsa, joten siitähän voisi tehdä soseen. Sitä varten taas pitäisi olla maitoa, joka ei varmasti aiheuta oireita. Tai ehkä vettä. Omaa maitoa en sinne aio laittaa. 

Nyt en vaan jaksa tätä hommaa. En yhtään ihmettele, että allergiaperheissä ollaan kovilla. Meillä tämä homma on vasta niin alussa. Itse on aivan hukassa, ja tuntuu ettei mistään saa mitään varmaa faktaa. Ihan pitää itse opetella, kokeilla, miettiä, stressata. Voi kun joku tulisi ja kertoisi mitä tehdä ja millä kaikki oireet katoaisi.

14 kommenttia:

 1. Mä niin lähetän sulle sympatiani!Olin tuossa samassa tilanteessa,ja todellakin tiedän tuon epätoivon.

  Ensinnäkin mitä vakuutuksiin tulee, niin joo kyllähän ne rahat onneksi sieltä takaisin saa melkein kaikki. Se omavastuukaan ei tunnu missään jos on kalliimpi käynti niinkuin meillä 430€ (allergiaverikokeet + lääkärikäynti allergologilla).Meillä vakuutusyhtiö vaan rupesi vaatimaan selvityksiä ja kuitteja kun lääkärikäyntejä alkoi tulemaan enemmän ja kun ne tulivat kalliimmiksi.

  Niin tuttua...Silloin kun pojalle määrättiin korvike aloitettavaksi niin hän kirkui koko edellisen illan. Kirkui korkelta ja kovaa ja mikään ei auttanut.Silloin kirjotin yhden postauksenkin kun tunsin oloni niin paskaksi äidiksi ja uupuneeksi.Lääkärissä seuraavana pvänä määrättiin se korvike ja surin myös imetyksen mahdollista loppumista. Vielä lääkärikin sanoi, että "Vauva tod.näk hylkää rinnan pian, kun huomaa, että pullosta tulee helpommin maitoa" No turhaa harmistelin, imetän yhä korvikkeen ja kiinteidenkin ohella. Painoa oli tullut meillekin vähän, mutta muistaakseni huomattavasti enemmän kun teillä. Ota korvike rohkeasti käyttöön ja imetä tiiviisti. Ensin annat rintaa ja päälle pulloa näin aluksi.Jos poika ei ole maidolle allerginen niin tilanne tasaantuu muutamissa viikoissa ja saat hyväntuulisen vauvasi takaisin.Vauvan kasvun tukeminen on kuitenkin se tärkein asia. Itsekkin hoin sitä itselleni kun harmittelin korvikkeen aloitusta.Ei jaksa syödä?Nukahtaako rinnan jälkeen?Meillä nukahti aina rinnalle.Varmaan johtui siitä, että joutui todellakin tekemään töitä niiden kaikkien maitotippojen eteen ja koska oli vähällä energialla niin sammui pian :( Mullakin tuli maitoa välillä tosi hyvin, mutta välillä taas vaikka luulinkin maitoa tulevan niin syöttöpunnituksessa molempien rintojen jälk tulos oli 45g :(

  Mitä tuohon välttämisdiettiin tulee niin nyt on ihan juuri tullut uusi suositus ettei enää vältettäisi mtn, mutta itse en sitä noudata. En vieläkään ole aloittanut esim kalaa, koska poika muuttui punaiseksi sitä syötyäni. Idea on kuulemma siinä, että vauva siedättyy pikkuhiljaa "turvallisesti" niille jutuille joita syöt. Huomattavasti helpompaa kuin se, että vältät kaikkea nyt ja sitten kun vauva aloittaa kiinteät niin reagoi kaikille. Riisille saattaa reagoida jos on herkistynyt sinun kauttasi. Allergologini nimittäin minua varoitti riisistä, koska minähän söin sitä ja kanaa muutaman kk melkein pelkästään.Meillehän se nyt sopii kun olen alkanut pojalle sitä testaamaan riisipuurona. Tattaristakin luin jostain, että on yksi allergisoivimmista. En tiedä onko näin, mutta itse lopetin tattarileivän syömisen ja tuntui, että auttoi. Mantelimaidosta mulla ei ole kokemusta, tuntuu vaan aika vahvalta kun on kuitenkin "pähkinä porukkaa".Itsehän olen syönyt soijatuotteita, kun ne ovat yllättäen sopineet.

  Teen bataatti-kesäkurpitsasosetta enkä lisää siihen mtn nestettä kun tuo k.kurpitsa on niin vetistä niin ei mielestäni tarvitse. Bataatti-kukkakaalisoseeseen lisään keitettyä vettä juuri ennen tarjoilua hieman sitä notkistamaan.

  Toivottavasti auttaa edes vähän nämä mun kokemukset ja muut löpinät :) Paljon tsemppiä! Aina voit laittaa s-postia jos jotain kysyttävää.

  VastaaPoista
 2. Tässä mun teksti sen lääkärikäynnin jälkeen http://pupuaodottaen.blogspot.fi/2013/03/itkettava-laakarikaynti.html

  VastaaPoista
 3. No tuleepas nyt tekstiä...Mutta unohdin sanoa senkin, että vaikka maitoa tulisi niin ei välttämättä ole niin ravintopitoista noiden diettien takia. Multahan tuli hetken semmosta ihan vesimaitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Pupu välittämisestä <3 Ihanan paljon viitsit kirjoitella :)

   Meillähän ukko ei koskaan muulloin huutele, ei edes silloin kuin kutinat olivat pahimmillaan. Olon voi päätellä vain unien pituudesta ja laadusta. Ja ihosta ja kakasta. Sen takia minä säikähdin niin paljon tuota eilisaamuista kirkumista. Ja koskaan Elias ei edes ehdi nälkäänsä huutelemaan, vaan syötän hänet n. 3 tunnin välein, ja Elias itse sitten päättää miten paljon syö. Olen lukenut useammasta lähteestä, että rm:n koostumus pysyy melko tasalaatuisena äidin ravinnosta riippumatta, vain rasvahappojen koostumus vaihtelee, ja tietysti niiden proteiinien. Tosin väittäähän ne ettei äidin välttämisdieetilläkään ole vaikutusta, joten vaikea uskoa enää mitään. Tuo meidän syöttöpunnitus tehtiin kun edellisestä ruokailusta oli se n. 2 h (tosin oksensi kaiken ulos) ja Elias söi vain toisen rinnan. Ja paino nousi kuitenkin sen 110 g. Kotona vaihdellen syö toisen / molemmat, mutta aina tarjoan kuitenkin. Sisäänmenevä maitomäärä ei siis oikeastaan minua huoleta, vaan se mitä sieltä tulee ulos. Kun sitä tulee koko ajan. Jos minä alotan nyt korvikkeen, niin sehän tulee samalla tavalla ulos kuin rm:kin jos jatkan imettämistä. Ja imettämistä pitää tietysti siis minun rajottaa, koska sitä maitoa tulee kuitenkin paljon. Eihän Elias jaksa kuitenkaan korviketta enää ottaa rintamaidon päälle enää, kun nyttenkin lopettaa jo itse syönnin, vaikka maitoa vielä tulee. Äh, en tiiä, kokeillahan se pitäisi ennenkuin mitään varmaa voi sanoa. Nämä on vain tämmöistä mutua. Niin ja sitten jos alottaa korvikkeen niin mistä sitä tietää mille Elias reagoi, korvikkeelle vai äidinmaidolle, vai kenties niille kiinteille mitä alotan antamaan. Saa taas yhden stressiaiheen lisää! Mutta tottakai tärkeintä on, että poju saisi riittävästi energiaa. En vaan oikeasti tiedä millä yhdistelmällä siihen päästäisiin :( Toisaalta tätä viljatonta ruokavaliota olen noudattanut nyt vasta reilun viikon, joten voihan se olla että tilanne korjaantuisikin ajan kanssa. Ja perunaa olen osannut välttää alle viikon. Iho parani muutamassa päivässä, mutta miten lie tuon suolen kanssa...

   Tein illalla sitä kesäkurpitsasosetta, ja ei siihen tosiaan mitään lisänestettä voinut laittaa kun oli niin lirua jo valmiiksi :) Maistatin pari lusikallista sitä Eliakselle, mutta ei poju sitä osannut niellä, ja maistelu loppui siihen kun Elias oksensi taas mahansisältönsä ulos :( Eikä meillä siis normaalisti edes puklailla! Mistähän tuo oksentu nyt sitten johtuu? Herkkä oksurefleksi?

   Poista
  2. Ja just tajusin, että meillähän on edellisestä punnituksesta kolme viikkoa, ei neljä! Eli ei ihan niin paha tilanne kuin ensialkuun näytti. Lisäksi kun ottaa huomioon punnitusta edeltävän täystyhjennyksen, niin varmaan painonnousu on jo ihan riittävä.

   Ja taas meillä oksennettiin aamusyönti. Mikä ihme nyt on? Allergia? Mahatauti...? :(

   Poista
 4. Täällä samanlainen epätoivo jatkunut jo 1,5kk. Saamamme refluxlääke auttaa happomuuteen, mutta oksenteleminen on kuitenkin jatkunut. Kävin myös toista kertaa lääkärillämme, joka sattui olemaan myös allergologi. Itse olen ruvennut miettimään jos kyseessä kuitenkin allergia kun oksentelun määrä vaihtelee niin paljon päivästä toiseen ja välillä T voi niin hyvin että uskon tämän olevan jo ohi. Lääkäri ei uskonut allergiaan, mutta määräsi kuitenkin maidottomalle ja munattomalle dieetille. Kolmas päivä meneillä ja mielestäni T on voinut paljon paremmin. Uskoin jo että syy ja ratkaisu oli löytynyt kun yhtäkkiä oksennus lensi taas iltapäivällä. Tuli kuitenkin vain yhden syötön jälkeen, niin kirjasin nyt paperille mitä päivän aikana olin syönyt. Voisin kokeilla niitä ruokia vielä yksi kerrallaan jos muuten vointi pysyy parempana. Pohdin kuitenkin miten kauan on oltava ilman jotakin että tietää varmasti että aiheuttaa oireita. Onko joku ruokaaine rintamaidossa kauemmin kuin yhden syötön aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei prick-testit meille määrännyt lääkärikään uskonut, että sieltä mitään reaktiota tulee. Allergiat voivat vissiin vaan olla todella ihmeellisiä :( Kaksi viikkoa on ilmeisesti se aika jolloin äidinmaidosta on poistuneet vältettävät aineet. Meillä iho parani oikeastaan 3-4 päivässä viljojen ja perunan pois jättämisen jälkeen, ja oikeasti en voi edes uskoa miten hyvä se nyt on. Ikinä ole ollut noin pehmeä ja sileä, otsaa ja silmien ympärystä lukuunottamatta. Maidon ja munan pois jättökin siis auttoi vähän, mutta paheni kuitenkin uudestaan muutaman päivän päästä. Suolioireet on vaan niin paljon vaikeampi homma tulkita kuin iho-oireet :/.

   Voi että kun teilläkin tulisi edes vähän selvyyttä asiaan. Nämä on niin stressaavia juttuja elää epätietoisuudessa. Kaiken kyllä tekisi parantaakseen lapsen olon kun vaan tietäisi mitä!

   Poista
 5. Moikka, voi teidän pientä.. Ihan kylmät väreet tulee kyllä lukiessa, kun on itse ollut myös samoissa saappaissa.. Olethan Facebookissa jo allergisten lasten vanhemmat-ryhmässä? Itse kyselin siellä myös paljon pahimpina aikoina.. Zemppiä ja todella paljon voimia taistoon! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   En ole tuossa ryhmässä vielä mukana. Pitääkin käyttää tsekkaamassa jos sieltäkin löytyisi vertaistukea ja tietoa näistä asioista :) Kyllä meinasi taas itku päästä kun pikkuinen koko yön hinkkasi naamaansa ja aamulla oli silmänympärys syheröö täynnä... huoh!

   Poista
  2. Joo kannattaa siis heti liittyä sinne! Meitä kohtalotovereita on monia, valitettavasti :/. Meillä on pari viikkoa hirveetä härdelliä, kun muutetaan, mutta yritän myös lueskella blogiasi ja jos voin jotenkin auttaa niin kysele!

   Poista
  3. https://www.facebook.com/groups/366944760020326/

   Poista
 6. Fb-ryhmän nimi on siis allergialasten vanhemmat, jos nimellä etsit :)

  VastaaPoista