maanantai 17. kesäkuuta 2013

Pahis! Ja - ton mustikkapiirakka


Aloin pitämään ruokapäiväkirjaa johon yhdistin Eliaksen oirepäiväkirjan. Yritin siis saada kiinni sen ruoka-aineen mikä tuota Eliaksen ihoa ärsyttelee aika ajoin. Iho on siis muuten ollut suht' hyvänä, mutta aina tämän tästä jonnekin, yleisimmin silmien ympärille tai käsivarteen, ilmestyy punaista kutisevaa syheröä. Lauantai-illaksi olimme hommanneet Räyhä Ralf -leffan ja vähän namusia popsittavaksi. Minä en namuihin koskenut, koska luulin Eliaksen saaneen oireita karkkien sisältämästä glukoosisiirapista (vehnästä) ja perunatärkkelyksestä (vainoharhaista joo :) ja ihan tälleen sivuhuomautuksena, mutta perunaa nameissa??). Ihmettelin vaan, että onpas herkkä tapaus... No kuitenkin, söin siis poppareita muutaman kourallisen. Ja kappas, aamuyöstä alkoi Eliaksen kädet hankaamaan ja hinkkaamaan naamaa edes taas. Nukkumisesta ei tullut oikein mitään.  Tarkistin ihon, ja ihottumaa oli kauttaaltaan vartalolla, käsivarsissa, olalla ja koko naamassa. Ihme kyllä jalat olivat säästyneet. Eli maissi! Se pirulainen on salaa piileksinyt mun leivissä, letuissa, vihannessekoituksissa... Varsinkin viime viikolla noita ärhäköitymisiä tuntui olevan siellä sun täällä, ja tajusin heti että nehän olivat johtuneet tekemästäni maissi-hirssileivästä, jota popsin pari viipaletta päivässä. Ja se viime viikonlopun kutina, joka tuli niistä letuista. Nyt meni siis mun ID uusiksi, taas kerran. Maissi pois ja riisi tilalle. Alan siis kokeilemaan riisiä uudemman kerran, ja toivon että se sopisi kuitenkin. Pitäähän mun jotain syödä ;). Eilisen päivän olin ilman molempia, ja ihottumat on nyt selkeästi rauhoittuneet. Toki kortisoniakin laitoin, että sain pahimmat kutinat pois. Nyt vaan toivon sormet ja varpaat ristissä, että muita ei löydy, ja että se oli se maissi joka kiusasi.





Leivoin sunnuntaina ensimmäisen -ton piirakan. Tein siitä mustikkaversion, ja voi kun oli hyvää! Uskomattoman hyvälle maistuu, kun ei pitkään aikaan ole mitään herkkuja syönyt. 

Myös kiisseleitä keittelen herkuiksi. Varsinkin viimeisin mango-kookoskiisseli oli aivan ihanaa samettia. Kiisselit olen sakeuttanut tapiokalla, kun eihän mikään muu käy. Toivottavasti tuo sopii kun Elias alkaa itse syömään.

- ton mustikkapiirakka (gluteeniton, maidoton, munaton)


2 dl vichyä (soijamaitoa tms.)

1,5 dl sokeria

1 dl juoksevaa Beceliä

1,5 dl hirssijauhoa

1 dl hirssihiutaleita


1,5 dl tapiokatärkkelystä

2 tl leivinjauhetta

1 - 2 dl mustikoita

Sekoita kaikki aineet sekaisin. Ripottele mustikat päälle. 
Paista 200 asteessa. 30 min.

Tarjoa soijavaniljakastikkeen kera, nams!

Mango-kookoskiisseli

400 ml kookosmaitoa

400 ml vettä

1 - 2 dl 100 % mangososetta 
(Bonne, löytyy hillohyllystä)

1 dl tapiokatärkkelystä (tai miten "tiukasta" tykkää)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti