lauantai 8. kesäkuuta 2013

- tomat letut (maidoton, munaton, luontaisesti gluteeniton)

Paistellessani talon ukkoväelle lettuja mieleni alkoi tehdä kamalasti niitä myös. Ajatus munattomista, maidottomista ja luontaisesti gluteenittomista letuista tuntui vähintäänkin mielenkiintoiselle ja tokihan niitä oli kokeiltava!

Netistä löytyi oikein runsaudenpula ohjeista, joissa useimmissa kehotettiin vain yksinkertaisesti jättämään muna pois. Muutamissa ohjeissa taas muna korvattiin vauvan hedelmäsoseella, jolla sitten minäkin päädyin ohjeen toteuttamaan. Koska mitään varsinaista sidosainetta tässä lettutaikinassa ei ole, on paistaminen melkoisen haastavaa hommaa. Suosittelen paistamaan pieniä lettuja ja miedolla lämmöllä. Kääntämisen ajoittamiseen ja oikean lämmön valitsemiseen tuhlasin lähes puoli taikinaa, mutta onnistuihan ne lopulta (tosin tein itselleni puolikkaan annoksen). En suosittele tekemään näitä kiireessä tai kärsimättömällä asenteella, mutta kun opit virheistäsi ekojen lettujen paistossa niin lopputulos on lähes yhtä hyvä kuin perinteisillä raaka-aineilla!


- tomat letut

4 dl vichyä (soija-, kookos- tai riisimaitoa)
1 dl maissijauhoja (Risenta)
1 dl karkeita riisijauhoja (Farina)
0,5-1 dl tapiokatärkkelystä (Farina)
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl ruokosokeria
1 prk vauvan hedelmäsosetta (käytin päärynää)
loraus öljyä

Paista vähän yli keskilämmöllä hitaasti. Käännä varovasti. 
Tarjoa hillon (ja riisijäätelön) kera.

Lisäys: Koska tätä googletellaan jatkuvasti, lisäilen tässä pari kuukautta myöhemmin tajutun, letun paistoa HUOMATTAVASTI helpottavan raaka-aineen, nimittäin tapiokatärkkelyksen. Se toimii munan tavoin, joten paistaminen sujuu kuin normilettujenkin, ja jauhoina voi käyttää ihan mitä tahansa! :)

2 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos ohjeesta! Yksi toimivimpia mihin olen täällä nettiviidakossa törmännyt. Huomasin että ainakin meidän kylän Prismassa oli leivontahyllyssä no egg-nimistä jauhetta jota suosittelen kokeilemaan, toimi täydellisesti, nesteenä käytin puolen kookoskermaa ja puolet vichyä, sekä jauhoista puolet Semperin gluteenitonta jauhoseosta ja puolet kookosjauhoa. Kannattaa kokeilla tätäkin versiota ;) t. Allegiaperheen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva että sait ohjeen toimimaan ja tykkäsit :)

   Tuota NoEggiä itsekin aikoinaan katselin, mutta harmikseni siinä on mukana perunatärkkelystä, ja perunalle tämä meidän kuopus on edelleen hyvin allerginen :/ Muutenhan siinä on tuota samaa tapiokaa mikä helpottaa taikinan kasassa pysymistä :)

   Nuo jauhomixit on kyllä kivoja, niissä kun on valmiiksi ajateltu se miten päästään mahdollisimman lähelle "oikeaa". Harmikseni meille ei myöskään käy tuo kun siinä on vehnää ja maitoa. Joitain muita taitaa olla myös esim. farinalla, mutta kun ei nekään käy kun ainoat sopivat ovat hirssi ja riisi tällä hetkellä (maissikin osoittautui huonoksi jossain vaiheessa) :D Mutta parempaa kohti koko ajan menossa, eli jospa tässä vuoden sisään saisi enemmän jauhoja käyttöön! :)

   Poista