maanantai 18. elokuuta 2014

Taapero 1,5 v

Taaperomme saavutti 1,5 vuoden touhukkaan iän viime viikolla. Lääkärineuvola hoidettiin taas tänään alta pois, joten laitetaanpas vähän tarkempia tietoja ylös pienestä hymynaamasta.

"Kävelee, juoksee, kiipeää. Palikkatorniin saa 5 palaa. Ei sanoja. Kasvu hidastunut merkittävästi"

Paino 9,8 kg 
Pituus 79,5 cm

Suositus käydä mitoilla 3 kk päästä uudelleen.

Siinä käynnin ikävämmät uutiset. Paino tosiaan siellä -SD2:lla, ja pituuskin alkanut vajota sitä kohti. Tuntuuhan se vähän hassulle, kun tuttavapiirissä on 8 kk ikäinen tyttönen, joka painaa enemmän kuin meidän taaperomme, ja käytössäkin on pienempi vaatekoko. Ravitsemusterapeuttia harkitaan, jos kasvu edelleen hidasta 1v 9kk iässä (hohhoijaa, sitähän tässä on kyselty vasta vuoden ajan, mutta ei niin ei…). Puheesta ei tarvitse olla huolissaan, koska ymmärtää puhetta ja ohjeita hyvin. Tosin käynnin päätteeksi Elias kyllä huusi tomerasti "EI", kun piti luopua kivasta lelusta. Joten jäädään odottamaan muitakin sanoja, ja uskon että kyllä ne sieltä ennen 2 vuoden ikää alkaa tulla, niinkuin isoveljelläänkin. Palikkatorniin taaperomme sai kaikki 5 palasta päällekkäin, ja löysi kuvasta ainakin kukan, koiran ja kissan. Autoa ja junaa ei suostunut näyttämään, ja olen ennenkin huomannut etteivät "koneet" niinkään kiinnosta kuin  esim. eläimet. 

Kotona Elias puolestaan:

- kiipeilee, kiipeilee ja kiipeilee. Tuolille, pöydälle, lavuaariin, vessanpytyn päälle, tasojen päälle, sänkyyn, pinnasänkyyn ja poiskin. Jos sopivaa ponnistusalustaa ei ole lähettyvillä, Elias etsii sellaisen ja kantaa paikalle. Siis mikä tahansa jakkara, kattila, kippo, kengät, lelut, tyynyt yms. Vain mielikuvitus on rajana. Liikenteessä koko ajan eli sinänsä ei mikään ihme ettei painoa kerry.

- istuu Tripp Trappissään ilman etukaarta, koska totesin sen turvallisemmaksi ilman. Ei siis tarvitse nostaa jalkaa enää kaaren yli kiivetessään tuoliin ja pois. Tosin matka jatkuu siitä aina ruokailun päätteeksi pöydälle…

- portaat osaa mennä jo melkein juoksemalla ylös alas, useimmiten vielä kontaten, mutta on alkanut treenata "isompien" tapaa eli astuen

- oppi (tai ennemminkin suostui) vihdoin juomaan mukista viikon taistelun ja mukin pöydälle kaatelun jälkeen.

- syö edelleen täysin itse, ei suostu syötettäväksi 

- ruoan suhteen alkanut kranttuilla, esim. hirssihiutalepuuro ei maistu vaikka miten sen tuunaisi (karkeahko suutuntuma), onneksi äidin tekemä peltileipä (hirssi+riisi) maistuu

- jos sotkee pöydän, "pyytää" äidin paikalle ja osoittaen käskee siivoamaan, ja vasta sen jälkeen ruokailu voi jatkua.

- lempiruokaa mustikkakiisseli (tätä voisi mennä litratolkulla… :D)

- riisi alkanut sopia päivittäisessä käytössä, joten nyt saatu jopa 2 valmisruokapurkkia käyttöön, mikä helpottaa kodin ulkopuolella liikkumista huomattavasti!

- ymmärtää siis puhetta, toimii halutessaan ohjeiden mukaan. Näyttää pään, sormet, varpaat, silmän, korvan yms. kysyttäessä.

- puhuu öh-öh -kieltä ja osoittelee kun haluaa tulla ymmärretyksi

- leikkii Eemelin kanssa joitakin hetkiä esim. pikku-Legoilla

- pusuttelee <3

- hampaat kulmahampaita (plus pari muuta yksittäistä paritonta) lukuunottamatta jo tulleet, tosin yhden kulmurin kärki jo pilkotti ikenestä

- hampaiden pesu todella epämieluisaa

- tykkää touhuta ulkona, (äitiä) harmittaa kun ilmat muuttuivat sateiseksi eikä ihan samalla tavalla voi "asua" ulkona kuin kesällä

- tykkää soittaa pianolla, lukea kirjoja (keskittyy hyvin!)

- osaa "pelata" sählyä, potkia palloa, pomppia trampoliinilla

- uni edelleen katkonaista, enemmän tai vähemmän

- herätessään yöllä, ja niin halutessaan, pyytää nostamaan äidin ja isin väliin nukkumaan.  (vaikka pinnis on kiinni meidän sängyssä). Joskus nukkuu koko yön omassaankin.

- vaatekoko naurettavan pieni 74-80 (näitä ollaan vissiin käytetty kohta vuosi, mutta onneksi sentään pienimmät 74 cm ei enää mahdu…)

- vaippoina Pampersin housuvaipat (4) ja öisin Liberon teippivaipat (5 imukyvyn vuoksi). Osaa riisua molemmat itse, useimmiten onneksi vasta silloin kun on jo tarvekin :)

- osaa pukea kengät jalkaansa, ja tykkää muutenkin kipsutella kengät jalassa (kenen tahansa) pitkin poikin kotia

- hereillä ollessa valloittava, hymyilevä, iloinen ja perustyytyväinen taapero <3

10 kommenttia:

 1. Ihana pikkukirppu teillä :) vaikka uskon, että se huolestuttaakin, varsinkin jos isoveli aikoinaan oli isompikokoinen. Ihmettelen, kun kaikilla muilla on ollut neuvolassa noita testejä ( palikkatorni, jne.). Meillä ei testattu MITÄÄN. siis ei mitään. Kyllä se täti kyseli kuulumisia tarkkaan, juteltiin 1,5h. Tajusin vasta jälkikäteen, että ei meillä mitään testattu. Elias kyllä tuhosi huoneen lattiasta kattoon, heitteli tavarat pitkin poikin ja repi muiden piirrustuksia seiniltä...). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa isoveli kasvoi tässä iässä myös aika huonosti ollen vain himpun verran pitempi ja painavempi, mutta toisaalta, koko ajan etenevällä käyrällä tasaisesti. Eliaksen kohdalla huolestuttaa tuo käyrän "sukellus", ja se kun on niin rajoittunut ruokavalio, että saako varmasti tarpeeksi rakennusaineita kasvuun. Esikoisen kohdalla kyse oli vain nirsoilusta :D

   Meillä tämä käynti oli taas HYVIN nopea, varmaan alle vartti oltiin vastaanotolla, eikä kyllä todellakaan kyselty ohi aiheen (vaikka yritti kertoakin). Enkä tosiaan tiedä olisiko siitäkään mitään sanottu, vaikkei torniakaan olisi osannut rakentaa :D Luultavasti vain "seurattu" tilannetta… Kuulostaa NIIN tutulle tuo teidän Eliaksen touhu, täällä vain ei ehditty purkaa kuin lelulaatikko lyhyessä ajassa :) Ihana touhumies siis sielläkin!

   Poista
 2. Ihana ja touhukas taapero siellä. <3 Toivotaan että paino ja pituus siitä lähtisi nousemaan.
  Meillä on huomenna neuvolalääkäri..saa nähdä suostuuko meidän neiti tekemään siellä mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinainen taskusalama <3

   Meilläkin oli hieman altakulmien katselua, varsinkin kun lääkärimme ei mielestäni ole edes mitenkään soveltuva neuvolatyöhön olemukseltaan ja "lämmöltään". Yllättävän innokkaasti Elias kyllä teki testit, vaikka hieman epäilinkin. Eiköhän sielläkin neiti innostu! :)

   Poista
 3. Tämä on varmaan aika yleistä näille maailman ihanimmille "ongelmatapauksille" ;D Voima painaa nyt 2v3kk ikäisenä 11 kg ja puhuu edelleen vain muutamia sanoja. Minun ensimmäisen työpäivän aikana hän oli oppinut vihdoin sanomaan isi :`)

  Ihana Elias <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa Voima! Kyllä ne sanat sieltä alkavat tulla kun hoitopaikassa ei ymmärretä pelkästään ääntelyä ja osoittelua :D Niinhän tuo meidän esikoinenkin samassa iässä aukaisi sanaisen arkkunsa ihan yhtäkkiä :)

   No niinpä, valitettavasti! Onhan se tietysti ymmärrettävää jos ruokavalio on "terveellistä" ja "kevyttä", niin sitä pitäisi syödä suhteessa enemmän. Maitotuotteet ja varsinkin vehnä kun ovat niin runsasenergisiä, että niiden puutetta on vaikea millään muulla paikata samanarvoisesti. Eihän pieni maha tietenkään edes vedä kerralla paljoa. Eikä tuo puurosta kieltäytyminen ainakaan yhtään auta tätä painonkertymistä :D Onneksi sentään vauvoille tarkoitettu Hollen hirssi- ja riisipuuro jauhe kelpaa...

   Poista
 4. Vauhdikas poika! :D Toivottavasti ruokakin alkaa jatkuvan ympäriinsä heilumisen seurauksena maistua paremmin.

  Ja jee, onnea sopivista ruokapurkeista! Pieni mutta kuitenkin niin iso asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SItä Elias kyllä on :D Tämän kuulee koko ajan ihan vierailtakin ihmisiltä! Jotenkin vaan tuntuu, että ruokaa mene sitä vähemmän mitä enemmän heilutaan… liekkö joku "vaihe", näitähän nyt on tämän ikäisillä nuorukaisilla :D

   Nuo valmisruoat on kyllä niin ihana asia <3 Harva sitä ymmärtää miten iloinen voi ollakaan tämmösestä muiden halveksumasta asiasta kuin valmisruokapurkeista!

   Poista
 5. Onpas ikävä taito tuo vaipan poisottaminen :D Onneksi meillä ei olla sitä vielä hoksattu,vaikka yritetty ollaan selvästi muutamia kertoja.

  Mielenkiintoista kuulla,että teillä tehtiin kirjasta näyttämistestiä ja palikkatornia neuvolassa, meillä ei ollut mtn tommosta. Tosin meillähän se olikin neuvolalääkäri ja poika lääkäripelkoisena huusi koko ajan...

  Aika samankuuloista menoa kuin meillä, mutta kaarta en syöttötuolista vielä ole uskaltanut ottaa pois ja hampaita tehdään koko ajan lisää ja lisää... Myöskään pikkulegoja ei meillä olla vielä kokeiltu. Meillä myös ei ja kakka oli ekat selkeät sanat, ja nyt tullut lisää mama,keijo,äijä,äittä (äiti) ja muita mitä nyt ei tule mieleen.

  Meillä oli kone huollossa kaksi viikkoja ja olemme myös lomailleet, joten en ole juurikaan päässyt lukemaan muiden tekstejä saati kirjoittamaan itse. Molemmat korjaantuvat tänään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan paras tietysti tuossa vaipan pois ottamisessa on se, että tiettyhän sieltä pissi tulee heti perään :D Eikä tietysti itse ehdi huomaamaan ennenkun on myöhästä. Että luututtu on lattioita ahkeraan :)

   Noissa neuvolatesteissä näkyy olevan aika paljon sitä, ettei toisille teetetä. Hassua, että käytäntö vaihtelee noin paljon, kun kuitenkin sama neuvolakäsikirja käytössä koko maassa.

   Meillä taitaa nuo kulmurit aiheuttaa kyllä melkoista ongelmaa öisin. Pari yötä taas valvottu huutavan taaperon takia, eikä särkylääkekään meinaa tilannetta rauhoittaa. Mutta selkeesti se suussa se vika on kun molemmat kädet on kyynärpäitä myöten suuta hankaamassa… :(

   Tervetuloa takaisin linjoille! :)

   Poista