tiistai 16. lokakuuta 2012

Virallisesti raskaana

Tänään aamulla oli neuvola rv 22+3. Raskaus on kestänyt siis sen KELAn vaatiman 154 päivää, joten olen oikeutettu äitiysavustukseen. Eli virallisesti KELAnkin mielestä meille on vauva tulossa :) Papereita vaan eteenpäin pitäisi alkaa laittamaan!

Jaksamisesta

Tällä kertaa minulla ei ollut vastassa se minun oma terkkari, vaan sijainen. Ihan mukava nainen tämäkin, ja paljon keskusteltiin töissä jaksamisesta ja vaivoista. Kerroin hänelle tästä unettomuudestani (herätty taas kello 4.30, jippii!), ja hänkin oli sitä mieltä että työni luonteen takia kovin pitkään ei kannata töissä yrittää pinnistellä mikäli tarkkaavaisuus alkaa herpaantua. Onneksi sentään vielä mitään isompaa kämmiä ei ole käynyt, eikä toivottavasti käykään. Mutta tarkkana pitäisi olla, ja jostain syystä se ominaisuus on täysin kadoksissa. Niinkuin oli edellisenkin raskauden aikaan. Ehkä siinä onkin jotain perää, että vauva vie äidin aivoista rakennustarpeet :) Juuri kuin alkoi tuntua sille, että taas älyääkin asioista jotain edellisen taantuman jäljiltä, niin palasin takaisin lähtöpisteeseen, mutta ihanan asian takia tottakai <3. 

Mittauksia

Oma terkkarini ei ole ihan niin kärkäs sanomaan tuosta painonnoususta. Mutta tällä kertaa sain toruja, ja ihan aiheesta kyllä. Painoa on kertynyt 12 viikon aikana 6,6 kg mikä tekee 550 g viikkoa kohden. Ihan näin paljoa ei tietenkään saisi tulla vielä tässä vaiheessa, joten nyt pitäisi kyllä tehdä tälle asialle jotain. Itse syytän selkeästi hidastunutta suolentoimintaa, jolla varmaan on ainakin osa syynsä tähän hillittömään paisumiseen. Ja se tietysti kun normaalisti syön hyvin vähän lihaa ja nyt sitä on tullut syötyä paljon enemmän, siis joka päivä. Energiaa tulee enempi kuin ennen raskautta. Ja herkkujahan en syö, eikun.... no joo tulee niitä syötyä muttei joka päivä :) Että selityksiä kyllä riittää! Sokerirasituksesta tämä terkkari vähän myös kyseli, mutta sanoin että oman terkkarini mukaan ei ollut tarpeen, koska bmi on ollut alla 25 raskauden alkaessa ja edellinenkin lapsi oli normaalinpainoinen syntyessään (3,5 kg). 

Hemoglobiini yllätti iloisesti 131 arvollaan. Onneksi ei tarvitse alkaa syömään rautaa kun mahani tekee totaalisen stopin jo yhdestä kapselistakin.

Sain myös lähetteen vasta-aine kontrolliin, koska olen Rh-negatiivinen. Esikoinen on Rh-positiivinen, mutta kiitos Anti-D-piikin ei immunisoitumista tapahtunut edellisessä raskaudessa. Ainakin ekat rv 11 viikolla otetut vasta-ainearvot olivat negatiivisia. Tästä asiasta itse olen ehkä eniten huolissani, koska immunisoituminen tarkoittaisi verensiirtoja vauvalle jo kohtuun ja vielä synnyttyäkin anemisoitumisen takia. Ei kuulosta yhtään kivalle :/.

Pieni ukkeli masussa

Sydänäänet kuuluivat reippaasti ja syketaajuus vaihteli niinkuin pitääkin 150-158 välillä. Äänet kuuluivat ihan navan alta, joten perätilassa edelleen ollaan. Terkkari kyllä vakuutteli, että vielä tässä vaiheessa vauvat heittävät kieppiä päiväkohtaisesti, mutta itse en kyllä siihen usko pätkääkään. Esikoinen oli perätilassa ainakin näiltä viikoilta loppuun saakka, ja melkein voisin lyödä vetoa että näin käy nyttenkin. Yritin vihjailla siihen suuntaan, että olisi joku kontrolli tässä välissä ennen synnytystapa-arvioita rv 36, mutta kuulemma sitä kontrolloidaan neuvolassa ihan käsikopelolla. Ehkä pitää sitten kuitenkin kallistua sinne 4D-ultran puoleen yksityiselle, vaikka kamalasti hirvittää se hinta. Jotenkin tuntuu pitkälle ajalle odotella sinne rv 36 asti...

Muuta tässä ei tulekaan nyt mieleen. Kohmeloiset aivot tuntuvat tarvitsevan unta, joten päiväunet kutsuvat! Ihanaa luksusta vapaapäivänä ottaa unet silloin kun sille tuntuu! Huomenna taas paluu arkeen ja siihen arkikoomaan...

4 kommenttia:

 1. Oho, mulle oli tullu 560g viikossa, mutta ei se kuulemma haittaa? :o
  Ja onnea raskauden virallisuudesta ;)!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :)

  Tämä sijainen taisi olla vähän innokkaampi kuin se minun oma neuvolantätini. En usko, että tämä varsinainen olisi paljoakaan siitä sanonut :) Itse en ihan hirveän huolissani vielä ole, ehkä jätän vain pari pullaa syömättä :D

  VastaaPoista
 3. Hei, mullakin on tuo vasta-ainekontrolli edellisten sektio+leikkausten verensiirron takia. Olikohan se rv 36.. en muista tarkalleen kun ei ole neuvolakorttia tässä nyt. Milloin sulla on se ohjelmoitu? T. Orvokkitukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn samalla kun on tuo seuraava neuvolakäynti, eli 13.11. Eli siis rv 26+3. Josta tulikin mieleen, että pitääkin varata aika heti :) Ja sitten on vielä viimeisen kerran juuri tuolloin rv 36 jos ei tässä kokeessa näy mitään.

   Poista