lauantai 22. helmikuuta 2014

Allergia pohdintaa ajatusten selkeyttämiseksi

Tämä on taas niin tätä. Tässä vaiheessa, kun lapsi on jo vuoden iän ylittänyt, pitäisi alkaa miettimään uusia ruoka-aineita ruokavalioon, eikä suinkaan etsimään nykyisestä ruokavaliosta pois jätettäviä. Viime viikot ovat olleet yhtä taiteilua ruokien kanssa. Iho on ollut pahoilla kutisevilla länteillä, yöllä on huudeltu, pyöriskelty ja hinkattu silmiä. Viime päivät on kakka polttanut pyllyreiän punaisille pilkuille (kaikki varmaan tahtoo tietää tämän, mutta allergisten lasten vanhemmille tämä on ihan jokapäiväinen huolenaihe). Ja kyllä, vaippa on vaihdettu HETI lastin saavuttua, ja tätä on siis tapahtunut usein. On piereskelty urakalla ja kieltäydytty ruoasta. Mitähän vielä… Rasvaa ja kortisonia on kulunut! Sekä antihistamiinia, niinkuin ennenkin.

Pari päivää olen pitänyt ruoka-aineet nyt minimissään, ja niissä "turvallisiksi" oletetuista. Ja silti on aamulla sängystä noussut vähemmän ihanan punaposkinen herra. Eli joku näistä viidestä turvallisesta ruoka-aineesta on muuttunut pahikseksi? Aikaisemminhan on näin käynyt soijalle ja quinoalle, eli täysin mahdollista myös nyt. Kukkakaali? Hirssi? Muuta en toivo kuin, että toivottavasti ei hirssi! Hirssi on meidän ainoa käytössä oleva vilja, ja ainoa josta saa puuron keitettyä. Kauraa ja riisiä on yritetty saada ruokavalioon, mutta huonolle näyttää, valitettavasti. Elimistö ei vaan taida olla vielä valmis niille.

Vai olisiko tämä oireilu vaan siitä, että Elias on ollut "semikipeä" viikon ajan. Viime lauantain vastaisena yönä nousi kuume, joka laski onneksi seuraavan päivän illaksi. Siitä asti on poju ollut vähän räkäinen ja väsyneen oloinen. On nukkunutkin päivisin enemmän, eikä siis ruokakaan ole oikein maistunut. Lihat olen ujutellut pääasiassa hedelmäsoseisiin, jotta edes proteiinia saisi riittävästi. Ruoan huonoon maistuvuuteen voi tietysti syynä olla myös hampaat, kun näyttää että ikenet aristaa. Ja se nenäkin kun on tukossa. Mistä näistä tietää. Esikoisen aikaan ei ollut huolta mistään näistä. Ikinä ei oltu kipeänä, ikinä ei tarvinnut miettiä sopivaa ruokaa, ikinä ei tutkittu kakan koostumusta. Oppia ikä kaikki :(


Vaikka miten olisi kipeänä, niin aina jaksaa vedellä vessassa paperit lattialle :D

4 kommenttia:

  1. Voi ei, tunnen tuon tunteen kuin eilisen.. Minulla oli rankkaa henkisesti, kun Voima oli täyttänyt vuoden ja ihmeen kaupalla vehnä sopikin hänelle, josta syystä aloin leijumaan pilvilinnoissa ja kuvittelemaan että se maaginen 1v. oikeasti auttaa, kun siitä niin puhutaan joka paikassa, että lapsi alkaa olemaan jo iso, kävelemään ym. pystyasennot ja muut.. Kuinkas kävikään, uusia sopivia ei todellakaan löytynyt, ei vehnääkään sen enempää kuin aamun mannapuuro (mikä oli myös todella ihmeellistä, mutt polttivat just pahasti pepun). Meillähän kävi sitten myös niin, että aprikoosista tuli epäsopiva ja sen lopetettua tilanne parani öissä.. Mutta suosittelen kokeilemaan sitä Manuka-hunajaa!! Meillä on mennyt nyt ihan tosi hyvin, ja Voiman allergiapäivitystä on tulossa myös kunhan saan sen kirjoitettua. Olen ollut niin ällikällä lyöty, etten ole vielä uskaltanut hehkuttaa..

    ZEMPPIÄ!!

    Ja kiitti niistä vinkeistä blogin kuvien suhteen, olen niissäkin edennyt jo vähän, mutta tarvii harjoitella vielä käyttää niitä ohjelmia ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3 Kyllä se auttaa kummasti kun tietää, että joku muukin tajuaa millaista elämä voi olla allergisen lapsen kanssa! Jotenkin tämä on vaan niin pyllystä, että pitäisi alkaa etsimään sitä pahista. Hohhoijaa!!!!

    Siitä olikin puhetta joskus, että varsinaisesti mä olen sitä ihmettä odottanut vasta 2v ikään. Mutta kaippa sitä salaa toivoo silti koko ajan :) Mä jään odottamaan sitä manuka-päivitystä, jospa se oikeasti olisi oikotie onneen! Välillä ainakin tuntuu, että kaikkensa on valmis yrittämään sen eteen. Ja tulee muutenkin luettua kaikenmoista mielenkiintoista näitä allergioita pohtiessa... Päätin mm. että meidän perhe siirtyy homogenoimattomaan luomumaitoon erään tällaisen "tutkimusretken" päätteeksi :D

    Ja kiva että winkeistä oli apua <3

    VastaaPoista
  3. Tsemppiä teille! Lohdutuksen sanoja ei oikein ole, kun en itse ole ollut samassa tilanteessa: uskon, että rankkaa on. Toivottavasti allergiat alkaisivat pian helpottamaan - tuntuu epäreilulta, että voittw taas menettää yhdn niistä sopivista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Kyllähän ne helpottaa, ennemmin tai myöhemmin. Tietysti toiveissa olisi se ennemmin, mutta lyhyt aikahan tämä silti on seuraavaan 2-vuotisetappiin! Ja onneksi taas tuntuisi olevan suunta kuitenkin parempaan, ja ei pahis ainakaan hirssipuuro ole! Jesh!

      Poista