lauantai 6. huhtikuuta 2013

Lääkärineuvola

Lääkärineuvola hujahti meillä pääsiäisen takia lähemmäs 7 viikon ikää, 6 viikon ja 6 päivän ikäisenä. Oma terveydenhoitajamme oli lomalla, joten mitat otti joku ventovieras ja kuivakka täti. Osaa taas arvostaa omaa eloisaa ja ammattitaitoista tätiään :)

Elias on taas kasvanut hurjasti! Painoa on tullut tasaaseen 300 g viikossa, ollen nyt 5395 g. Pituutta 57,5 cm ja pipo 39,3 cm. Melkoinen mötkylä alkaa olla eikä mitenkään sirorakentainen. Vielä jaksaa hyvin ukkoa kanniskella, mutta jos tämä reiluhko painonkehitys jatkuu niin raja tulee vastaa nopeasti. Vaatteissa ollaan siirrytty oikeastaan kokonaan 62 cm kokoon, ainoastaan jotkut Tutan reilut pienemmät vaatteet vielä menevät.

Lääkärissä kaikki oli hyvin. Lonkat, korvat, pään kannatus, jäntevyys yms. tutkittiin, eikä mitään huomautettavaa ollut. Eliaksen jalat ovat alkaneet "kukkia", siis niissä on sellaisia pieniä kuivia ihottumaläikkiä, jotka lääkäri totesi atooppiseksi taipumukseksi. Saattaa johtua siis pelkästään siitä, että pyllyä joutuu pesemään usein kun vaipassa on koko ajan keltaiset löysät sinapit. Tavaraa on siis selässä, taipeissa, pallien rutuissa ja joskus pilissäkin. Jonkun verran olen myös pyyhkinyt kosteuspyyhkeellä, mutta helpommin ja puhtaammaksi saa kun pesee. Olen alkanut ihan tosissaan jo ihmetellä tätä kakkimistahtia. Tänäänkin olen pessyt jo kuudet(!) isot pierut vaipasta ennen kello 15.00, jolloin vihdoin pääsimme vaunulenkille. Ja sinapit tulee todella kovalla paineella ja pierulla vaippaan, siis kuulee todellakin vaikka toiseen huoneeseen, että nyt olis rieskaa tarjolla. Esikoinen kakki myös kovasti, mutta tuntuu että tämä se vasta kakkiikin! Ja paino kuitenkin nousee noinkin hyvin, eli ei se maito ihan läpi mene imeytymättä. Syödään kuitenkin mielestäni ihan normitahtia, tänään 00.30, 3.30, 6.00 (herättyä), 8.00 (ennen unia), 12.00 (herättyä ja 14.30 (ennen unia). Herättyään syö molemmat tissit, mutta nuo ennen unia imetykset on monesti vain toisesta (ei jaksa enempää). Tätähän tämä äidin elämä on, vaipan sisällön ja suuhun menevän tavaran vertailua ja analysointia. 

Ja siis siihen ihottumaan palatakseni. Lääkäri käski voidella 1 % hydrokortisonilla niin kauan, että iho on oikeasti on parantunut ja tietysti perusvoiteella jatkuvasti. Pari päivää olen 2 kertaa päivässä todella ohuesti voidellut ja näyttää hyvin auttavan. Harmittaa vaan jos tämä on oikeasti atopiaa ja Elias saa loppuelämäkseen riesakseen kuivan ja kutisevan ihon. Puhumattakaan siitä, että saisi muitakin atopian tyyppioireita...

Mitäs taitoja Elias sitten osaa 7 viikon ja 3 päivän ikäisenä? Päätään kannattelee lattialla mahallaan ollessa lyhyitä aikoja tosi suorassa. Hieman meinaa silloin tasapaino horjua, ja helposti kellahtaa kyljen kautta selälleen painavan pään viemänä. Sylissa massullaan ollessa pää pysyy tosi hyvin pystyssä, mutta kun väsähtää alkaa "nokkiminen". Pää nyykähtää ensin eteenpäin ja kun Elias yrittää korjata tilanteen, retkahtaa pää helposti taaksepäin voimalla. Siksipä ei uskalla ottaa sormiaan pois niskan takaa, vaan ne pitää pitää siellä aina tukemassa, ihan varulta. Silmillään Elias seuraa todella tarkasti ihmisiä ja liikkeitä. Sitterissä pää pyörii kovasti ja jos kävelet Eliaksen takaa, niin hän osaa kääntää päänsä liikeiden mukaan sivulta toiselle. Hoitopöydällä Elias makaa kädet suorana sivuilla, pää suorassa ja polvet pikkuisen koukussa katsoen hyvin tarkasti silmiin. Ja katsekontaksi on muuten todella tarkka, mikä herätti kastejuhlissakin jopa pientä hilpeyttä. Tuntuu, että Elias katsoo suoraan sisimpääsi. Hymyjä tulee helposti varsinkin hoitopöydällä, milloin kontakti on hyvin vahva. Unissaan Elias on muutamia kertoja jopa hörähtänyt ääneen, mikä tietysti sai äidin kyynelehtimään. Ihana ääni <3. Jonkinverran äänteitä on alkanut tulla, enimmäkseen "ei" JA "öö", mutta pari kertaa olen bongannut oikeasti äänteen "äeti". Ehkä alankin kehumaan, että meidänpä poika se sanoi "äiti" jo kuukauden ikäisenä! :D Taustana tähän pitää kertoa miten eräs ystäväni kehui miten taitava hänen poikansa on kun sanoi äiti jo viiden kuun ikäisenä... Osataan sitä siis täälläkin :) (No en siis oikeasti ole sitä mieltä, että Elias sanoi sen tarkoituksella, lisättäköön kuitenkin). Unia nukutaan edelleen vähän miten sattuu päivisin, eikä mitään varsinaista rytmiä ole tullut. Ulkona kuitenkin nukkuu nykyään paremmin kuin sisällä. Siellä tälläkin hetkellä uinuu, jo kolmatta tuntia!

2 kommenttia:

 1. Oih, taitava Elias <3
  Meilläkin tuota samaa kuivaa aluetta nilkoissa ja poskissa. Aluksi rasvasin perusvoiteella päivittäin ja välillä kaksikin kertaa, mutta kun pari kertaa unohdin niin johan lähti paranemaan. Eli liika rasvauskin saattaa "ruokkia" ihottumaa.Näin ainakin meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInä olen kans ollut siinä uskossa, että rasvaaminen voi vaan ylläpitää ihottumaa jossain tapauksissa. Siksi en ollut niin kauheen ahkera rasvaamaan heti kun sitä ihottumaa tuli. Mutta yhtäkkiä tajusin, kun Elias alkoi heräillä öisin parin tunnin välein tyytymättömänä syöntiinkään ja hieromaan naamaansa kovasti, että se ihottumahan voi oikeasti kutistakin. Eilen illalla rasvasin sitten pahimmat alueet, otsan ja nilkat kunnolla, ja kappas Elias nukkuikin lähes 5 tuntia ennen ekaa syöntiä. En tiedä oliko sattumaa, mutta otan kiitollisena vastaan :)

   Poista