lauantai 13. huhtikuuta 2013

Rikkinäiset yöt

Pari päivää sitten Eliaksen ihottuma meni huonompaan suuntaan ja levisi rintaan oikein kunnolla. Koko pieni mies oli täynnä punaista, todella ilkeän näköistä syheröä. Aloitin heti kunnon rasvauksen sekä kortisonilla että perusvoiteella. Jo ensimmäinen kerta kortisonin levityksen jälkeen punaisuus tasaantui ja eikä ollut enää koholla niin ilkeästi. Kovasti mietityttää mistä tämä ihottuma oikein tulee. Ihottumaa on siis pääsääntöisesti rinnassa ja jaloissa. Kasvot, selkä ja vaippa-alue on täysin terve, iho ei ole edes kuivan näköistä, samaten taivealueet. Luin jostain, että imeväisikäisillä 50 % atooppisesta ihottumasta johtuu ruoka-aineallergiasta. Mutta eikö silloin allergia yleensä ole erityisesti poskissa ja suun ympäristössä?

Myös yöt ovat olleet aika rikkinäisiä, ja syömään herätään vähintään parin tunnin välein. Pitempi unipätkä on nyt 4 yön takainen ihanuus. Ensin ajattelin, että Eliasta kutittaa, jonka vuoksi uni häiriintyy. Ja varsinkin ekan kortisonirasvauksen jälkeen pikkuinen veteli 4,5 tunnin päiväunet, joten ajattelin jo helpottuneena saavani seuraavana yönä kunnon unet. Mutta seuraava yö oli ihan yhtä rikkinäinen. Herättiin jopa syöntien välillä tunnin välein huutelemaan, mutta sain lykättyä syöntiä tutilla vielä yhden tunnin. En suoraan sanottuna tiedä onko Eliaksella oikeasti nälkä, vai pitääkö hän minua rauhoittavana tuttina. Tissi suussa on kiva nukkua, epäilemättä (tyrkkää kyllä nukahdettuaan sen ulos suusta). Masuvaivojen takia en usko pojun heräävän, koska ihan samalla tavalla ei kiemurrella kuin aikaisemmin, eikä paukkujakaan tule. Kyllähän Eliaksen paino on noussut koko ajan tasaisen reippaasti, joten voihan olla että kasvava poika alkaisi tarvita ruokaa joka pysyy mahassa pitempään. Päivälläkin pitää ruokaa saada parin tunnin välein, ellei satu nukkumaan pitempään (tietysti pitemmät unipätkät sattuu päiväksi!). Salaa olen haaveillut jo kiinteiden antamista pitempien unien toivossa. Kamalaa, tiedän. Tosin vielä 90-luvullahan kiinteiden aloitus ikä oli 3 kk, joten ehkäpä... Ensi viikolla on neuvola, joten aion kyllä ottaa puheeksi tämän asian. Ei siis mitään hedelmäsoseita, vaan vaikka kunnon perunavelliä illalla ennen nukkumaanmenoa. Jos saisin edes yhden yli 4 tunnin unipätkän nukuttua, olisin huomattavan paljon pirteämpi eikä pinnakaan palaisi esikoisen kanssa niin herkästi. Jotta ei ihan valittamiseksi menisi, niin pakko kehua ettei ole todellakaan nukahtamisongelmaa enää. Samantien kun Elias lopettaa tuhinansa, olen unessa.

 Onko teillä kellään kokemusta aikaisesta kiinteiden aloittamisesta, siis jopa ennen 3 kuukauden ikää? Miksi aloitit, ja jos aloitit pitempien unien toivossa, niin auttoiko, ja mikä ruoka-aine?

Vitsillä heitin raskausaikana, kun kärsin unettomuudesta, että mahtaa tulla melkoinen yökukkuja meidän pojasta, kun näin kovasti pitää minua valmistaa yövalvomisiin. Taisin olla pelottavan oikeassa. Toivon, että tämä on vaan taas yksi vaihe. Joka menee nopeasti ohi!

6 kommenttia:

 1. Joo meillä allerginen ihottuma tulee poskiin,leukaan ja nilkkoihin ja altistuksessa vähän täplää tuli myös rintaan.

  Ärsyttävä kysymys,mutta riittääkö sulla varmasti maito?Meillähän huudettiin sitä...

  Meillä alettiin syödä "puuroa" eli allergisten maitoa paksummassa muodossa eilen. Nimi on Neoncate spoon.Tosin teille varmaan sitä ei kannata edes kokeilla, kun saa normi kiinteitäkin syödä kun ei ole allergiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä, en loukkaannu :) Mittaan Eliaksen painoa parin päivän välein kotivaa'alla ottamalla hänet itse syliin ja vähentämällä oman painoni lukemasta. Olen siis mitannut myös ennen neuvolakäyntiä "kalibroidakseni" oman vaa'an lukeman. Heittoa on yleensä ~100 g verran, joten siitä tiedän että paino nousee koko ajan, n. 100 g 2-3 päivän välein. Maidon pitäs siis riittää ainakin jos noita lukemia tuijottaa, mutta enhän tietenkään tiedä mille Eliaksesta tuntuu, voihan se nälkä kangertaa siltikin massussa :/

   Ja toivottavasti ei tosiaan ole allergiaa, ei ole kuitenkaan ihan helppoa löytää se allergeeni mikä oireet aiheuttaisi. Ja saisi syödä tavallisia soseita.

   Poista
 2. Meillä on kanssa yksi huono nukkuja, tosin viittä vaille 1v sellainen. Koskaan ei oo hyvä ollut nukkumaan ja edelleen saa kerran jos toisenkin yöllä käydä uudelleen nukuttamassa :/

  *mun blogini http://aitinaomanlainen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei kyllä kamalasti lohduta, kun sanotaan että kyllä ne viimeistään 4-vuotiaana alkavat nukkua :/ Toivottavasti ei teidänkään tarvitse ihan sinne asti odottaa!

   Poista
 3. No niinpä, hankalaa on. Itse todellakin sen tiedän! Hyvä, että paino nousee, ei siis sen suhteen tarvi ressata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti kun meni kehumaan, niin paino jumahti paikalleen melkein viikoksi. Tai siis ei tuolla kotivaa'alla edes niin tarkasti saa mitattua, muuta kuin tietysti että nousee. Mutta pari yötä on siitä huolimatta nukuttu nyt ihmeen hyvin 3-4 h pätkiä! Kumpa vaan jatkus!

   Poista