lauantai 25. toukokuuta 2013

Ihan itse trikoopaita!

Nyt olen tyytyväinen itseeni! Onnistuin elämäni ihka ensimmäisessä trikoopaidan ompelussa vähintäänkin hyväksytysti. 

Kaikki alkoi varsinaisesti torkkupeitto-kuumeesta. Halusin välttämättä sellaisen Eliakselle. Pehmeän ja kivan katsella. No vihdoin kun sellaisen netin runsaudesta löysin, oli se tietenkin loppuunmyyty. Just my luck! Wannabe-käsityöläisenä sitten päätin tehdä sen itse. Aloin selaaminen kangaskauppojen sivuja, enkä millään osannut päättää millaisen kaikista kivoista vaihtoehdoista olisin halunnut tehdä. Ja silloin iski hillitsemätön into tehdä trikoopaita. Noh, eihän niitä kankaita netistä saanut siihen hätää, joten kurvailin paikalliseen Eurokankaaseen, ja ostin huonoista vaihtoehdoista vähiten silmiä ärsyttävän. Lisäksi piti ostaa pallokärkineula ja kaksoisneula oikeita tikkejä varten. Onneksi osasin googlailla etukäteen trikoopaita-ohjeita, joten osasin ostaa nuo tärkeät tarvittavat apuvälineet. Kaavojen metsästys olikin sitten myös oma lukunsa (tarkoin ovat varjeltuja, kun ei edes yhtä mallia löydy ilmaiseksi netistä) mutta päädyin kirjastoon ja sieltä löytyneeseen Ottobre Kids Fashion 3/2007 lehteen ja pojan Slim Fit T-paitaan. Niin ja päädyin tilaamaan koko lehdenkin :D.

Pieni katastrofin poikanen meinasi kyllä iskeä siinä vaiheessa kun tajusin ettei tavallistakin tavallisesta ompelukoneestani löydy minkäänlaista jousto-ommelta, minkä ymmärsin olevan suht oleellinen asia joustavia kankaita ommellessa varsinkin lapsia varten. Netistä löytyi taas ihana ohje, millä sain tällä taviskoneella ommeltua ihan siedettävät saumat jotka vähän joustavatkin. Käytin siis kapeaa ja tiheää siksak-ommelta, mikä kuitenkin näyttää saumassa oikealla puolella suoralle ompeleelle. Epätoivoisenä ehdin kyllä käydä selailemassa saumurisivujakin, mutta jätän asian vielä hautumaan, koska aika hintavia ovat. Jos ostan, niin tilaan sen ehdottomasti Virosta tai Englannista, siellä hinnat ovat noin puolet Suomen hinnoista.
Hihan resoriommel, eli kaksoineulalla ommeltu tikki oikealta puolen.

En jaksanut puolata lisää ruskeata lankaa, joten käytin vanhaa punaista alalankana.
Ei näy oikealla puolen kun langankireys on kohdillaan.

Helman tikki

Sivusauman tikki

Laitan tähän tarvikelistan aloittelevia trikoo-ompelijoita varten:

Kangasta 50-70 cm x 140 cm (koko 122 cm vei 60 cm kankaan pituutta)
Resoria n. 4 cm x 80 cm
Vahvikekangasta olkasaumoihin (tavallinen joustamaton puuvilla)
Pallokärkineula
Kaksoisneula
Langat trikoolle ja resorille (oikeat värit siis)


Valmis paita

Malli tykkäsi kovasti uudesta paidastaan <3

Isoin kiitos tästä onnistumisesta kuuluu kuitenkin Tosimummon Tiinalle, jonka ohjetta ilman en varmasti oli saanut noita resorikäännöksiä onnistumaan puoliksikaan niin hyvin!

Niin ja mites, sille torkkupeitolle kävi? No, kangas on tilattu ja sitä odotellaan. Toivottavasti tulee pian, kun sormet syyhyää päästä ompelemaan!

4 kommenttia:

 1. Todella nätti! Innostun melkein yrittämään, mutta en taida ehtiä niitä kaikkia ohjeita lukemaan. En tällä hetkellä ole kovin kärsivällinen oppimaan uutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Puhelin kädessä imettäessä ehtii yllättävän paljon lueskella kaikenlaista :) Toteutuspuoli vaatii tietysti kärsivällisyyttä, kun usein pitää lopettaa juuri kun päässyt oikeeseen vireeseen ompelussa. Yllättävän nopeaa tämän tekeminen kuitenkin oli!

   Poista
 2. "Netistä löytyi taas ihana ohje, millä sain tällä taviskoneella ommeltua ihan siedettävät saumat jotka vähän joustavatkin"

  Pystyisitkö mitenkään linkittämään tuohon ohjeeseen? Minullakaan ei tida koneessani sellaista hienoutta kuin jousto-ommel löytyä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, en kyllä taida muistaa YHTÄÄN mitä sivuja olen lueskellut :( Tosiaan, aikana ennen saumuria ompelin trikoopaitojen sivusaumat tuolla kapealla ja tiheällä siksakilla, joka näyttää kuitenkin oikealta puolen ihan suoralle, mutta joustaa kuitenkin. Saumat eivät ole ratkeilleet, joten ihan toimiva systeemi. Kaverini kyllä sanoi ompelevansa ihan tavallisella suoralla ompeleellakin, mutta hieman epäilen saumojen lankojen kestoa siinä tapauksessa, mikäli lapset pukevan vaatteet itse päälleen. Kannattaa kokeilla tuota kapeaa siksakkia, sillähän sen näkee!

   Poista