torstai 19. joulukuuta 2013

10 kk

Kävimme 10 kk neuvolassa mitoilla heti maanantaina reissun jälkeen. Mittaa ei ollut poika kerännyt missään enemmälti, ja kaikki käyrät tekivätkin notkahduksen alaspäin. Pää on ennen kasvanut tasaisesti, mutta nyt sekin oli pudonnut 0-käyrälle. Terkkarimme kyseli ruokailusta, ja totesi vain että annoskokoja pitäisi pyrkiä kasvattamaan jollain keinoin. Se miten se onnistuisi, onkin jo haastavampi homma. Käytössä taitaa olla jo kaikki tiedetyt temput, siis että ylipäänsä saa ukon syömään mitään! Ruokavalio on tietenkin vähäkalorisempi kuin jos söisi maitotuotteita ja kotimaisia viljoja, joten annoskootkin pitäisi olla isommat, eikä ainakaan missään nimessä pienemmät kuin tuossa "normaalissa". Ja kun  korvikettakaan ei ole, niin sieltäkään ei saa yhtään ylimääräistä energiaa. Mutta iloinen ja touhukas vesseli siis kuitenkin kyseessä, niin huoltakaan ei kasvusta pitäisi olla. Ja tarkistimpa tuossa isoveljen mitat samanikäisenä, niin Elias on vieläkin 700 g painavampi kuin allergiaton isoveljensä, pituuden ja pään ollessa millien päässä toisistaan.  Vaikea siis suoraan sanoa onko kasvun vähyys allergiaa vai "sukuvika" .

(Suluissa 8 kk)

Paino 8855 g (8670 g)
Pituus 73,4 cm (71,4 cm)
Pipo 46,4 cm (46,0 cm)

10 kk iässä meillä

- kontataan/ryömitään n. 70/30%, tosin tuntuu että joka päivä kontataan vain enemmän
- noustaan karhukävelyasentoon, siis pylly ylös jalat suorana
- noustaan tukea vasten seisomaan, ja kävellään paria askelta 
- juostaan kävelyttäessä
- osataan taputtaa
- syödään kaikki pienimmätkin roskat ja ruoat lattialta
- pinsettiote siis hyvä
- uusin herkku: rusinat
- ei nukuta edelleenkään öitä 
- rm edelleen ainoana maitona
- yllätti vanhempansa juomalla nokkamukista reissussa, kotona ei taas uppoa ( ei vissiin siis ole jano ja vesikin on pahaa :D)
- on alkanut "pussailla" omalla märällä tyylillään <3
- alkaa selkeästi tajuta puhetta
- hakeutuu isoveljen seuraan ja nauttii huomiosta
- viimeisin villitys suun naksuttelu "imemällä"
- nenä aina tukossa (allergiaa?), mikä suututtaa kamalasti varsinkin öisin :/
- hiukset alkaneet kasvaa tuuheammaksi, mutta vaaleat haivenet eivät oikein erotu ja ukko näyttää edelleen lähes kaljulle
- vaatekoko 74, useat 68 cm menee edelleen, 80 cm järjestään liian isoja (malttamattomana äiti yrittänyt ottaa ihanuuksia käyttöön liian aikaisin) 
- vaippakoko 4
- turvakaukalosta siirrytty seuraavaan istuimeen (Britax Multitech), vaikka painoraja ei täyty (9 kg)
- toppavaatteet kiukuttaaJep, äiti innokkaana veti Metsolan 80 cm kaaritaskuhousut jalkaan. Ehkä ne on vielä liian isot :)

2 kommenttia:

 1. Voi mikä trapetsitaiteilija sieltä on kasvamassa, ihana :)

  Kuulostaa kyllä hankalalta hommalta yrittää nostaa painoa pienellä :/. Voimalle auttoi tosi paljon neocateen siirtyminen ja sen jälkeen yksveenä mannapuuron jälkeen kasvoi ihan silmissä.. Geeneillä kuitenkin on tietenkin vaikutusta, Onnista muinoin sanottiin aina, että on niin iloinen ja touhukas sekä äitikin pieni niin kaikki kunnossa. Nyt jälkeenpäin olen katsonut Onnin neuvolakorttia ja kyllä kovin ihmetellyt, miten hitaasti paino nousi. 10kk iässä oli 8,2kg ja 2-vuotiaana 10,3kg, siinä ei jää montaa sataa grammaa per kuukausi.. Muistan tuon loputtoman tunteen, että tämä lapsi ei kasva ikinä ulos näistä 74cm kokoisista vaatteista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä asuu nykyään pieni apina, joka yrittää kiivetä joka kohtaan <3

   Mä tosiaan toivosin, että löydettäisiin toinen vilja ruokavalioon. Sillä ehkä saisi vähän lisättyä tuota energiamäärää. Aitokauraa meinasin alkaa kokeilemaan, ja itseasiassa kokeilinkin 1 tl verran hirssipuuron seassa, eikä ainakaan tuosta yhdestä kerrasta tullut mitään (JEE!!).

   Onni on muuten ollut aika tarkkaan samankokoinen kuin meidän Eemelikin! Alkuun kasvu oli todella hidasta, ja esim. just 74 ja 86-92 vaatteet mahtui aina 3-vuotiaaksi saakka. Ja sitten yhtäkkiä hypättiin vain reilussa vuodessa 104->122 kokoon. Siis aivan järkyttävän nopea kasvupyrähdys, ja nyt poika on ikäisiään pidempi ja normaalipainoinen! Enkä tosiaan osaa sanoa mitään syytä hitaaseen kasvuun, muuta kuin ehkä sen ettei ruoka vaan koskaan oikein maistunut :/ Eli luotan kyllä, että kyllä tänä nuorempikin poika jossain vaiheessa sitten kasvaa :)

   Poista