tiistai 19. marraskuuta 2013

Vertaistukea

Olen vertaistuen suurkuluttuja. Etsin aktiivisesti, osallistun, kyselen, kyseenalaistan, ihmettelen ääneen, luen mielelläni muiden kokemuksia ja myös mielelläni kerron miten meillä menee. Olen saanut vertaistukea pääasiassa eri keskustelupalstoilla ja täällä blogissa (<3), mutta olen myös viritellyt keskustelua ventovieraiden äitien kanssa sopivissa tilanteissa, ja saanut ihanaa lohtua (ja ehkä sitä antanutkin) päivitellessämme pienen ihmisen elämää.

Viimeksi tänään olimme poikien kanssa käymässä eräällä isolla lääkäriasemalla. Koska oli Eliaksen ruoka-aika, menimme syömään lapsille tarkoitettuun taukotilaan. Viereen tuli reilua kuukautta nuorempi lapsi haukkaamaan omaa evästään äitinsä kera. Keskustelu virisi ensin ruokapurkista (sama hedelmäsose), ja siirtyi nopeasti allergioihin todettuani, ettei Elias muuta voi syödäkään "kun tässä ei ole riisiä". Siinä sitten reilun puolen tunnin ajan keskustelimme miten allergiat ovat meillä ilmenneet, miten meillä nukutaan ja pohdittiin mikä mahtaisi kaverin vauvaa vaivata. Heillä siis selvittelyt olivat melkoisen alkuvaiheessa. Ja ah, niin samanlaisia ongelmia, joita muut eivät todellakaan voi ymmärtää ellei itse ole niitä kokenut! En tietenkään voi sanoa, että olisin iloinen jos muutkin vanhemmat ja heidän lapset kärsivät näistä samoista ongelmista, mutta se on vaan jotenkin niin terapeuttista. Siis se, että tietää kesken makoisimpien unien herätessä, ettei todellakaan ole yksin. Ettei ole ainoa vanhempi täällä maan päällä, joka samalla hetkellä valvoo ja suree sitä miten saisi lohdutettua vauvansa taas uneen. Minä saan voimaa siitä, ja niin saa moni muukin, ainakin jos katsoo miten paljon eri keskusteluforumeilta etsitään apua milloin mihinkin ongelmiin. Mitä sitä ennen tehtiin, ennen tätä maailmankatsomuksen mullistanutta maailmanlaajuista verkkoa? Mitä jos tuttavapiirissä ei kertakaikkiaan ollut ketään johon samaistua? Ja jos ainoa, josta apua edes pystyi pyytämään oli neuvola…

Olen saanut todella paljon lohtua siitä tiedosta, ettei lapsemme todellakaan ole ainoa maailmassa, jolla on "miljoona" ruoka-aineallergiaa. Eikä ainoa, jolle ei löydy sopivaa maitoa, ei ainoa 9 kk ikäinen, joka ei ole eläissään nukkunut läpi yön, ei ainoa, jonka äiti stressaa öisin kuunnellen lapsensa hengitystä, vaikka kerrankin saisi nukkua. Siis suosittelen lämpimästi! Hakeutukaa, etsikää, osallistukaa, mikäli tilanteenne vaikuttaa "lohduttomalle". Muilta saman kokeneilta saa joskus todella kullanarvoisia vinkkejä esim.  ihan konkreettisesti siitä mitä ruoka-ainetta kannattaisi kokeilla, tai ylipäänsä ihan vain sen tiedon, että juuri heillä on ollut sama tilanne, ja siitä on selvitty hengissä! Tottakai tässäkin asiassa kannattaa pitää tietty lähdekritiikki mielessä, mutta kunhan sen muistaa niin vertaistuesta ei voi kuin hyötyä!

Jos olet siis pienen allergikon vanhempi, ja mietit mistä kannattaa aloittaa, niin suosittelen lämpimästi aloittamaan tästä: 

Suolioireiset Allergialapset ry 

Tuolta sivustolta löytyy paljon käytännön tietoa ja muiden vanhempien kokemuksia. Ja nimestään huolimatta sivusto sopii muillekin, kuin pelkästään suolella oireilevien lasten vanhemmille.

Yhdistyksellä on myös Facebookissa oma vertaistukiryhmä:

Allergialasten Vanhemmat

Ryhmässä keskustellaan kaikesta allergiaan liittyvästä ilman tuomitsevia ja asiattomia kommentteja, koska siellä ollaan ihan omalla nimellä. Se siis poikkeuksena näihin "kaksplus" yms. sivustoihin. Siellä saa valittaa, iloita, kysellä ja aina saa vastakaikua muilta saman asian kokeneilta. Mutta koska kyseessä on edelleen "vain" vanhempien oma keskustelupalsta, eikä ammattilaisten ohjesivusto (vaikka onhan niitäkin joka lähtöön), kannattaa se lähdekritiikki pitää vahvasti mielessä ja varmistaa asiat omalta hoitavalta lääkäriltä mikäli yhtään epäröi. Niin, ja vältä MSAS-analyysi -keskusteluja, olit sitten niistä mitä mieltä hyvänsä (=draamaa, vaikka onhan silläkin toki oma viihdearvonsa, jos tykkää :D)!

Ja lopuksi totean, etten ole mitenkään yhdistyksen toiminnassa mukana, enkä ole kysynyt sieltä edes lupaa tähän "mainostukseen". Joten jos jollakin on jotain sanottavaa tämän asian tiimoilta, niin rohkeasti vain kommenttia kehiin niin korjataan asia!

3 kommenttia: