keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Ihan lomalla... ja pari hassua juttua

Tulihan se kesä sieltä, ja miehen loma! Ihan hirveästi en ole jaksanut blogia nyt päivitellä kun on niin paljon kaikkea tekeillä. Kasvimaalla pitää hommailla, mansikat hoitaa pakastimeen, vierailla perinteisissa kesälomakohteissa yms yms. 


Mansikoista pitää sen verran kertoa, että myrkyt tehosi ja mansikkaa on tullut paljon! Tähän mennessä olen pakastanut 25 litraa mansikoita viipaleina talven iloksi. Itsehän en voi niitä tällä hetkellä nauttia, koska Elias on selkeästi niille allerginen ja saa oireita jo muutamasta syömästäni mansikasta. Varsinaisesti herkkyys varmistyi eräänä iltana, kun olin siivonnut mansikat paljain käsin, ja siirryin lennossa käsien pesun kautta pojun iltahommiin. Rasvasin lopuksi Eliaksen naaman samalla rasvalla kuin ennenkin ja vein unille. Untapa ei sitten riittänytkään koko yönä reilua tuntia pitempää pätkää kun vähän väliä hinkattiin, hangattiin ja kitistiin. Lopulta aamuyöstä tajusin mitä oli käynyt, siis että niin pieni määrä mansikkaa minun käsissä riitti aiheuttamaan punoituksen ja näppylät rasvatuille kohdille. Ja tietysti siinä vaiheessa Elias oli raapinut poskenkin verinaarmuille, kun kynnet olivat jääneet huonommalle hoidolle tilanteen ollessa parempi jo pitkään. Muualla vartalossa ihottumaa ei siis ollut, koska mies oli hetkeä aikaisemmin rasvannut vartalon puhtaammilla käsillään.

Tuosta jäin sitten miettimään, että voisiko samantyylisiä "koti-prick-testejä" tehdä muillakin aineilla, ehkä vähän hallitummin. Riisi olisi kiva varmentaa, samaten tomaatti. Ne on molemmat "ehkä-listalla", ja en ole niitä syönyt pitkään aikaan. Koko ajan kun meuhataan siitä turhasta välttämisestä, ja plussana laajentuisi ruokavaliokin! Jos vaikka sivelisi päiväsaikaan riisi-rasvaseosta käsivarren sisäsyrjään ja katselisi tilannetta :)

Olen tässä törmännyt elämässäni ihan uudenlaisiin haasteisiin tämän imetysdieettini myötä. Oletko ikinä ajatellut miten vaikea on tehdä ruokaa muille, kun ei voi sitä itse maistaa? Ihan pitää mutu-menelmällä heittää mausteet sekaan. Samaten kerma+rahkaseoksen oikean sokerimäärän arvaaminen, tai ylipäänsä täytekakun tekeminen. Ja kun on aina ollut tapana maistaa viimeinen lusikallinen taikinaa, ihan vain varmistaakseen että kaikki aineet tuli laitettua taikinaan, niin nyt sitten vain silmämääräisesti arvelet taikinan maistuvuutta. Tai paras, teemaidon laittaminen: alussa laitoin varmaan joka päivä pari kertaa teeheni maidon vain hetkeä myöhemmin tajutakseni, että soijamaitoahan sinne piti laittaa eikä tuota tuttua tavallista.  Hyvin ovat silti keitokseni ja leipomukseni kelvanneet, tai sitten kukaan ei vain ole uskaltanut sanoa mitään. Ja entäs mansikoiden poimiminen ja siivoaminen ilman, että voi pistää yhtään ihanaa punaista palleroa suuhunsa ja maiskutella sen makeutta. Ihan rehellisesti sanottuna helvatan vaikeaa ja tuskallista :) No sen hinnan olen kuitenkin valmis maksamaan hyvistä yöunista. Tai ainakin hyvin lähellä hyvää olevista.

Maitoa tulee muuten edelleen ihan älyttömästi imetysdieetistä huolimatta. Ilmeisesti olen löytänyt ne ruoat jotka riittävät takaamaan riittävän energiansaannin siihen hommaan. Herkkujakin olen keksinyt uusia, joten painon putoaminen on pysähtynyt tähän. Olen tällä hetkellä kilon alle ekan neuvolan, joten ihan tyytyväinen saa olla tilanteeseen. Kuivahedelmät ovat muuten suurinta herkkua ja ne on oikeasti paljon paremman makuisia kuin karkit. Kuivattu mango, kookos ja papaija varsinkin ovat sellaisia joita voisi syödä kilotolkulla. Ympärillä olevat ihmiset eivät vain ole kamalan innoissaan tästä minun herkuttelustani, sillä ne tuppaavat pierettämään, eikä ehkä ihan niin vähänkään :D

Maitoaltistus on meillä viikon päästä, joten luultavasti palaan sen jälkeen asiaan ellei aiheita putkahda mieleen sitä ennen. Ihanaa ja lämmintä kesää kaikille lukijoilleni, nauttikaa mansikoista minunkin puolestani!

9 kommenttia:

  1. Niin sitä vaan löytää kaikkia vaihtoehtoisia herkkuja :) Odotan mielenkiinnolla altistusta.Ja sitä, että mitä korviketta teille määrätään jos korviketta tarvitaan.Meillä oli eka Althera joka ei käynyt.Ja nyt tosiaan se Neoncate.

    Pakko kysyä, että mites nuo teidän väestöliiton kautta menneet hoidot menivät?Lähinnä siis sitä kysyn, että kun tuosta sivupalkista huomasin, että olitte hoidoissa tuon kautta siis 3v ja sitten yksityisellekö? Ystäväni kävi eilen ensikäynnillä siellä ja lupailivat ekaa inssiä jo syyskuulle jos munajohtimet on auki ja muutenkin kaikki testit näyttää hyvältä.Ne tekee keliakia kokeenkin, kun kuulemma saattaa keliakiakin vaikuttaa hidastavasti??! Oliko sulla tuo sama, muistatko?Kuulemma kolme inssiä ensin ja sit koeputkihedelmöitys. Hän ei lue blogeja niin ajattelin kysyä siksi itse sinulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on Profylac resepti ollut odottamassa hakuaan. Allergialääkärimme oli sitä mieltä ettei Nutrilon Pepti ole mikään paras maissiallergiselle. Mutta tosiaan, vielä ei ole kokeiltu kun tarvetta ei ole ollut. Mietin vaan, että miten tuo altistus edes saadaan tehtyä, kun tuttipullosta on syönyt viimeksi yli 3 kk sitten :D

      Me alotettiin hoitotaipaleemme julkisella Naistenklinikalla, ja siitä sitten kolmen tuloksettoman hoidon jälkeen oli pakko siirtyä yksityiselle. Mentiin Väestöliittoon, koska se on kuitenkin pikkuisen edullisempi kuin muut. Onneksi, sillä heti ekasta tärppäsi :) Lapsettomuuden syyt tutkittiin siis julkisella, ja niiden selvittyä päädyttiin suoraan noihin raskaimpiin hoitoihin, koska siittiöt eivät oikeastaan liikkuneet ja inssistä ei siis olisi mitään iloa :) Mulle tehtiin aukiolotutkimus ja muut verikokeet (kromosomi, hyytymis, hormoni) yms., eikä vikaa ainakaan niistä selvinnyt. Mutta yleensähän jos syytä ei löydy (selittämätön), niin sitten aloitellaan inssillä, jossa on aina 20 % mahdollisuus perusterveilläkin onnistua. On multakin otettu keliakia-testi joskus muusta syystä, mutta ei siis lapsettomuushoitoihin liittyen :) Ekan keskenmenon yhteydessä tosin todettiin myös kilpirauhasen vajaatoiminta, johon sain sitten lääkityksen. Sehän on yksi tärkeimmistä lapsettomuustutkimuksista, ja nykyään lääkitys aloitetaan molemmille hyvin herkästi jos yhtään arvot poikkeaa ja on ongelmia raskautumisessa. Tsemppiä kaverillesi hoitoihin! Toivottavasti onnistuu vähän helpommalla kun allekirjoittaneella! :)

      Poista
  2. Niin surullista lukea Eliaksen pahasta allergiasta, toivottavasti helpottuisi pian. Täällä selvisi imetysdietin ja kotona tehneeni maitoaltistuksen kautta (pitkän taistelun jälkeen T ottaa nyt tuttia - mikä helpotus - ja vastenmielisesti pulloa), ettei oksentelu liity maitoon. Olin ilman maitoa ja harjoittelin T:lle Nutrilon Peptin syömistä pullosta. Sitten kun onnistui, vaihdoin tavalliseen Naniin ja join itse reilusti maitoa, mutta oireet jatkuivat ihan yhtä lailla ja epäsäännöllisesti. Huomasin sattumalta ollessani dieetillä, että oksentelu oli rajuin aina aamulla kun rinnat olivat täynnä maitoa. Miten kovempia, sitä pahemmin T oksensi. Päätin aloittaa rintojen pumppausta illoin tai aamuin, riippuen milloin T söi viimeiset maidot. Ja tiedätkö mitä - oksentelu väheni koko päivän aikana. Ilmeisesti T on syönyt aivan liikaa ja liian nopeasti, joka varmaan on pahentanut alla olevaa refluksia. Nyt olen myös rajoittanut kaikki syönnit niin, että annan aina vain imeä 5-6 minuuttia/krt. Tuntuu pahalta keskeyttää, mutta onneksi ottaa nyt tutin mitä voin sitten nopeasti antaa. Nyt on kuitenkin jo neljäs päivää kun ei ole oksentanut juuri ollenkaan ja päätimme kokeilla poistaa refluksi lääkkeen ensi viikolla. Juuri nyt ollaan matkalla anoppilaan ja T:llä silmätulehdus, niin siten kokeilu saa vähän odottaa.
    Kaikkea hyvää Helmiina!

    VastaaPoista
  3. Kiitos vastauksestasi! Paljon hyvää tietoa, jotka suoraan tästä kopioin ja laitan ystävälleni menemään. Mietin vaan itseäni...Hurjan hyvä onni oli matkassa, kun saimme koti inssillä vauvan. Siinähän ne siittiöt eivät pääse kohtuun heti niinkuin klinikalla tehtävässä inssissä.

    Me saatiin kokeiluun uus aminohappopohjainen korvike tänään, tai siis vasta resepti. Mietin vielä jaksetaanko ruveta säätämään näiden korvikkeiden kanssa taas.Muuta ongelmaahan ei ole kuin se, että poika ei tykkää nykyisen mausta :)

    Oho, saas nähdä mitä tosiaan tapahtuu kun pulloilusta teillä on noin kauan...Kai sitä voi ruiskullakin laittaa kun määrät on niin pieniä. Aluksi teelusikallinen jne. Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIva, että voi olla avuksi :) Tuntuu kyllä, että näinä vuosina lapsettomuushoidoissa on oppinut tietämään noista hoidoista enemmän kuin monet lääkäritkään (tai haluaisikaan)!

      Teillä on kyllä käynyt tosi hyvä tuuri. Kaikki jutut on sattuneet kohdilleen :)

      Olen kanssa kuullut, että se Neocate on aika järkyn makusta! Mutta niin ne toiset lapset vaan oppii tykkäämään siitäkin :D Se Alfamino taitaa olla aika uusi vielä markkinoilla, onkohan se paremman makuistakin? Kattelin noita korvikkeita joku aika sitten, ja tulin siihen tulokseen että rintamaidolla on selvittävä! Neocate on täynnä maissia (niinkuin kaikissa muissakin korvikkeissa), ja tossa Alfaminossa on perunatärkkelystä. Eli saattas olla ettei noikaan kävis meille :/

      Poista
  4. Voi ei! Laitoin eilen todella pitkän kommentin tänne, mutta se ilmeisesti hävisi johonkin. Hemmetin Windows puhelin! En nyt ehdi kirjoittaa uudestaan, mutta T voi paljon paremmin :D Ei ollut kysymys maitoallergiasta vaan ylisyönnistä! Nyt pumppaan aamuin tai illoin ja rajaan syönnin kuuteen minuuttiin/krt. Oksennus on siihen lähes loppunut ja ensi viikolla kokeilen vielä poistaa refluksi lääkityksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua! Kävin katsomassa spostini, ja siellähän se oli luettavissa! Mitä ihmettä, miten tää nyt tälleen sekoilee...

      Mut siis wau! Tosi hienoa, että syy löytyi! Se on mahtava tunne kun tajuaa missä vika ja osaa auttaa pikkuista <3 Varmasti pääsee ruokatorvi paranemaan kun ei jatkuvasti oksentele. Pidän täällä peukkuja pystyssä, että lääkityksen poistaminenkin sujuu hyvin :)

      Poista
  5. Voi, että aika paha kyllä tuo mansikka"testi", voi pientä :/ noin pienestä jo oireilee..

    Ja alkoi heti kylmät väreet menemään, kun aloin lukemaan tuota imetysdieetti-kohtaa.. Liikaa muistoja :( - se oli äärimmäisen rankkaa aikaa, että en ole vieläkään toipunut siitä.. Huhhuh, voimia sulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Voimia on tarvittu, mutta onneksi ollaan jo "voiton" puolella siinä mielessä että menee jo suht rutiinilla tää mitä voi syödä ja mitä ei. Tietty minnekään ei voi lähteä ilman eväitä kun mistään kodin ulkopuolelta ei saa sitä ruokaa mitä voi syödä! Just tässä pohdiskelen mitähän sitä ottaisi mukaan tuonne maitoaltistukseen jos siellä joutuu olemaankin useamman tunnin....

      Poista