torstai 11. heinäkuuta 2013

Maitoaltistus ja prick-testit

Nyt se on ohi, kauan jännittämäni maitoaltistus. Ihan turhaan stressasin, että miten saamme syötettyä maidon E:lle, tai mitä kauheita oireita siitä tuleekaan. Ja että ihanko "turhaan" haluan tämän tehdä lapselleni, kun rintamaidolla mennään eikä korviketta ole vielä tarvittu. Pitkälle ei siis äidin suureksi iloksi altistuksessa päästy, vaan jo ensimmäinen ohimo- ja suun limakalvosively sai suupielet, alahuulen ja silmän ympäryksen punoittamaan. Taisi näppyä tulla niskaan ja taipeisiinkin (ei ainakaan hoitajan kanssa huomattu niitä ennen altistusta). Huh, se siitä. Ihanaa, että päästiin näin helpolla eikä pikkuista tarvinnut enempää kiusata. Toisaalta, aika paha tuo maitoallergia tuntuu olevan, kun jo sively saa oireet aikaan.  Onneksi Suomessa on hyvin helppo välttää maitoa, eikä anafylaksian vaaraakaan yleensä maitoallergiassa ole. 

Taskussa on nyt reseptit Nutrilon Pepti 1 & 2 ja Profylacille, ja niitä sitten voisi alkaa testailemaan sopivassa välissä. Meillähän on tosiaan 2 viikon ulkomaanmatka varattu jo aikapäiviä sitten loppuvuoteen, joten ennen sitä olisi kiva löytää sopiva korvike. Tämä siksi, kun ei todellakaan voi tietää löytyykö matkakohteestani semmoisia ruokia mitä voin syödä jos vielä imetän. Esikoisen kohdalla imetys loppui jotenkin tosi luonnollisesti 8 kk iässä, kun imeminen ei enää lasta kiinnostanut, vaan sylissä tehtiin kaikkea muuta kuin ruokailtiin. Ehkä jos olisin siirtynyt pimeään koppiin imettämään, niin tissit olisi ollut silloin ainoa kiinnostava asia ympärillä. E on kyllä vielä kova syömään öisin, siis edelleen 3 tunnin välein, joten ehkä edellytyksetkin olisivat nyt paremmat jatkaa pitempään, hmmm...

Koska maitoaltistusta ei tarvinnut jatkaa tuon pitemmälle, niin päätimme lääkärin kanssa tehdä vielä bonuksena lisää prick-testejä, jotta osaisin alkaa ottamaan oikeita aineita lisäksi tähän minun ylitiukkaan imetysdieettiin. Testattavaksi päätyi ohra, ruis, kaura, tomaatti, riisi, maissi ja omena. Ylläri olikin sitten melkoinen kun vain ruis antoi selkeän ja vahvan reaktion. Kaura oli positiivinen, mutta vain pienellä paukamalla, ja ohra ei siis ollenkaan?! Olen ollut siinä käsityksessä, että ohra on viljoista kaikista pahiten allergisoivin. No, kuitenkin lääkäri oli edelleen sitä mieltä, että kuuluu vältettäviin, koska muutkin viljat ovat. Ja koska prickit eivät ole mikään ehdoton totuus, vaan altistustesti on allergioiden hoidon kulmakivi. Lisäksi maissi, josta mielestäni sai ihan selkeän reaktion rm:n kautta, oli negatiivinen. Kuitenkin maissin poisjätön jälkeen E:n iho ollut todella hyvässä kunnossa, ja satunnaiset näppylät/punoitukset on menneet pois kertasipaisulla kortisonilla. Riisi saa myös nyt sitten uuden mahdollisuuden. Ehdin jo iloita, että saan juomaksi riisimaidon, mutta sen lääkäri ampui alas samantien. Kuulemma liikaa raskasmetalleja alle 6-vuotiaille, ja tietty sitäkautta imetysdieettiläisellekin. Tavallista syötävää riisiä tämä ei siis kuulemma koske, vaan juuri nestemäistä riisiä. Miksi niin, en tiedä, eikä lääkärikään kertonut. Mutta muutenkin ruokalajeja monipuolisesti vaihtelemalla pystyy välttämään noita tiettyjen ruoka-aineiden "ongelmia". 

Meillä ollaan nyt siis syöty jonkun aikaa kiinteitä. Vaikeaa se on ollut, kun tuntuu että kotitekoiset soseet ovat jotenkin liian voimakkaan makuisia E:n mielestä. Soseet ovat lentäneet kaaressa ja tulleet "pyrryyttämällä" ulos, varsinkin parsakaali. Ja jos ei ruokaa syljetä ulos, niin sitten suu pysyy tiukasti kiinni. Vaikea se on lusikkaa pieneen suuhun tunkea, oli se miten pehmeä tahansa. Kaupan soseista löysin Hippin tekemän palsternakka soseen, mikä on E:n mielestä ollut riittävän hyvää nieltäväksi. Ilmeisesti makea + mieto on se juttu siinä. Keksin sitten eilen lisätä puhtaaseen vattusoseeseen mukaan sokeria, kun muuten se sai aikaan melkoiset irvistelyt ja syljeskelyn. Ja johan upposi, maiskuteltiin oikein kuuluvasti ja vedettiin koko satsi. Hyvä ettei pyytänyt lisää! Tänään sitten annoin palsternakan päälle Piltin päärynäsosetta, niin sekin sai saman vastaanoton, nam :) Tuota Pilttiä vältin aikaisemmin siinä olevan riisijauhon takia, mutta koska prick-testi näytti vihreää valoa, uskaltauduin sitä testaamaan. Nyt vain jännityksellä odottamaan tuleeko siitä oireita. Muuten tällä hetkellä syödään oireitta kukkakaalia, kesäkurpitsaa, parsakaalia (ehkä alan sekottamaan sen johonkin toiseen soseeseen vähemmistönä), vattua, mustikkaa ja mangoa. Omenan voi ilmeisesti lisätä tähän listaan myös, koska on syönyt sitä Piltin vattu+mustikka+omenasoseessa pieninä määrinä, eikä prick-testi myöskään reagoinut. Ihan hyvä määrä ruoka-aineita siis jo käytössä tämän ikäiselle allergiselle lapselle :) 

Päivästä jäi käteen ihan hyvä mieli ja B-lausunto maitoallergiasta Kelaa varten. Sen kun vielä saa toimitettua pikaisesti Kelaan, niin hyvä homma!

6 kommenttia:

 1. Mites bataatti? Onko se allergisoiva? Kun olen jotenkin antanut itseni ymmärtää, että sille ei yleensä olla allergisia.. Meillä se on ainakin ollut aivan hitti, kukkakaali sen sijaan meni nyt koppaan Ö, koska siitä tuli niin kovat ilmavaivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikelle voi olla allerginen, mutta ei tuo bataatti ole tosiaan pahimmasta päästä. Mulla on se siellä "ehkä-listalla", kun pari kertaa olen sitä syönyt ja molemmilla kerroilla tullut oireita. Eli siis "tulossa testiin -listalla" :D. Kukkakaali ei meillä onneksi ole mitään hirveitä kiemuroita aiheuttanut :)

   Poista
 2. Hienoa, että altistus sujui hyvin tai niin hyvin nyt kun voi sujua :/. Meillehän ei käyneet muut maitoalergisen korvikkeet kuin Neocate, kokeilin altheran ja peptin sekä soija altistettiin lääkärissä. Prickithän ovat tosiaan suuntaa antavia, ei meilläkään näkynyt mikään muu kuin vehnä (JOKA KUITENKIN NYT SOPII niiden viiden muun lisäksi :O) ja gliadiini (kotimaisten viljojen joku aine) sekä maidot (kypsennetty ja raaka tulivat viiveellä 5h:n päästä). Ja jo siis imetyksen kautta reagoi vaikka mille, ihan selkeesti. Kananmunallekin ilmankin välityksellä, tai näin olen pari kertaa ynnännyt, kun ei ole ollut muuta.. Itsellä oli aina laukussa Lakritsal pötkö kaikkia lääkärireissuja ym. varten, jolloin ei kerinnyt bataattikuutioita aamulla paistelemaan. Imeskelin siis lakritsal karkkeja nälkääni, useammankin kerran :/ - ne nimittäin sopi, niissä ei ole juuri mitään, kandee kokeilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota mäkin pelkään että ei tavalliset pilkotut käy kun on niin voimakas maitoallergia :/ Ja taas toisaalta Neocate on pelkkää maissia, niin mites se sitten käy... Kauhutarinoita olen lukenut myös mausta, ja kun tää meidän herra taitaa olla melkoinen herkkusuu ettei mikä tahansa kelpaa :D Mietiskelin, että jos aloittaisin kokeilut sekoittamalla tuota korviketta tekemiini jo sopiviksi todettuihin kiinteisiin. Hyvin pikkuhiljaa siis :)

   Jotainhan se meidänkin lääkäri muuten selosti, että prick saattaa antaa väärän positiivisen esim. maidosta jos viljoille on voimakkaasti allerginen. Jospa se teillä meni toistepäin :D

   Mä muistan ton Lakritsalin! Vieläkö sitä tehdään O.o. Taitaa olla melko vanha tuote, ja eihän siinä tosiaan ole oikein mitään aineita :) Mä olen ihan koukussa noihin kuivahedelmiin, ja niillä korvaan välipalat ja ruokailut jos olen liikenteessä. Aika sokeripitoisiahan ne kyllä on, mutta pakkohan sitä jotain on syödä. Onneksi ne sopii! Pähkinöitä olen myös vähän syönyt, ja joskus tulee oireita, joskus ei...

   Poista
  2. Joo Voima ei tykännyt mistään korvikkeesta kyllä ei, neocate kun sopi niin sain sitä pikkuhiljaa annettua kun sekotin aprikoosisosetta vähän mukaan ja hirssipuuron tein siihen ym. Voima alkoi juomaan Neocatea 7kk ikäisenä ja imetyksen lopetin 9kk ikäisenä, jolloin olin saanut korvikkeen määrää nostettua johki 5dl päivässä. Siitä joi pitkään 5-6dl päivässä, mutta nyt kesän tultua on onneksi nostanut määrää. Toivottavasti teillä uppoaa korvikkeet paremmin! Voima ei ole ikinä ollut maitovauva, eihän syönyt oikein tissiäkään innolla. Nytkin pitää olla ruokaillessa kunnon vemputtimet, jotta saa jotain alas menemään. Onneksi Sisu syö hyvin :)

   Poista
  3. Meidän esikoinenkaan ei ollut, eikä ole vieläkään, maitopoika! Eikä myöskään ollut mikään tissitakiainen, niinkuin Elias on. Olenkin alkanut vähän epäilemään, että olisiko hänelläkin ollut jotain pientä "maitoyliherkkyyttä", kun ei maistu. Nykyään sanoo jos mahaan koskee, mutta eihän sitä tietenkään pienenä osannut sanoa. Jugurttina maito kyllä meni ja menee edelleen hyvin. Ja joo, meillä myös pitänyt olla vaikka mitä leluja ja telkkaria, että suostuu syömään!

   Yritin eilen käydä ostamassa Nutrilonia kokeiluun vietyäni B-lausunnon Kelaan, mutta eihän siitä 1:stä ole kuin iso purkki. En raskinut ostaa kun hukkaan menisi 95% purkista. Ja Profylac oli loppu. Pitää siis kokeilla tuota Nutrilonin kakkosta, eihän tässä kuitenkaan ole kuin 1 kk siihen 6 kk ikään. Aloitin tänä aamuna maistattamaan hirssipuuroa veteen tehtynä, ja varmaan parin pvn päästä voisin lisätä siihen tuota Nutrilonia, jotta ehtii nähdä hirssin sopivuuden varmasti. Kyllähän id:n kautta käy, mutta haluan olla varma!

   Meillä tuo riisi on edelleen kysymysmerkki. Kun annoin tuon pienen määrän päärynäsosetta missä on riisijauhoa, niin jotain vaivoja siitä ehkä tuli. EI ihottumaa, niinkuin ei viimeksikaan, vaan tissiraivoa, nukahtamisvaikeutta (nukahtaa, mutta herää 15 min välein kitisemään n. tunnin ajan), ja muutenkin semmoista epämääräistä tyytymättömyyttä. Olen vähän ihmeissäni, että voiko riisi, ja vain riisi, aiheuttaa suolistovaivoja (tai jopa refluksia!) ilman ihottumaa, jos muuten reagoidaan kaikkeen iholla... Heräsin tosiaan siihen miten kovasti nuo oireet muistuttaa silent refluksia (+nenä myös aina tukossa ja "virkayskä"). Ja kun tää on niin epämääräistä ja ajoittaista, niin huoh. Kait se vaan pitää kokeilla uudelleen vaikka viikon päästä ja kattoo toistuuko.

   Poista