maanantai 16. helmikuuta 2015

2 viikkoa

Tänään pikkuveli on 2 viikon ikäinen tuhisija. Viikko sitten terveydenhoitajan kotikäynnillä pistimme molemmat merkille pojan keltaisuuden ja sovimme että seuraan väriä tarkasti. Varsinaisesti väsynyt tai laiska syömään vauvamme ei siis ollut, mikä olisi ollut hälyttävä merkki yhdistettynä keltaisuuteen, varsinkin jos pissaa ja kakkaa ei olisi tullut siihen malliin kuin sitä nyt tuli. Päätin kuitenkin seuraavana päivänä käydä sairaalassa tarkistuttamassa mittarilla ihon värin, koska poika on todella tumma ja keltaisuutta on vaikea arvioida silmämääräisesti. Ihomittarilla arvot näyttivät jo korkeahkolle, joten määräys tuli verikokeeseen, jossa todettiin sama. Arvot olivat siis koholla, lähellä valohoitorajaa. Arvoja seurattiin koko viime viikko, ja ensin ne nousivat hitaasti, mutta kääntyivät sitten lopulta laskuun viikonlopulla. Painonseuranta kävi siis samalla kätevästi osastolla samalla reissulla kun kävimme verikokeissa. Samalla kun bilirubiniarvot kääntyivät laskuun, lähti myös paino nousuun. Tänään neuvolassa paino oli noussut jo 3815 grammaan, eli ei vielä syntymäpainoon, mutta suunta on kuitenkin oikea ja viikkonousu 200 g on ihan riittävä. Samoilla ohjeilla siis mennään, täysimetyksellä tihein syöttövälein.

Pikkuveli syö edelleen aika reippaasti öisin. Tuntuu ettei oikein ehdi itse edes nukahtaa kun poika on jo vaatimassa lisää evästä. Päivisin poju nukkuu kuitenkin pitempiä välejä, mutta herää aika tarkalleen 3 tunnin välein syömään. Tämä on tietysti pelkästään hyvä asia painonnousun kannalta! Äidin kannalta tähän on taas totuttelua, sillä jatkuvat staattiset asennot aiheuttivat taas kerran melko massiiviset niska-selkäkrampit, jotka lamauttavat paljon enemmän kuin sektiohaava ikinä… 

Ikää alkaa olla pojalla jo sen verran, että kunhan tulee aurinkoinen ja lämmin päivä, lähdetään vaunuttelemaan. Alkaa tämä sisällä kököttäminen jo vähän puuduttaa. Ollaanhan tässä tietenkin juostu sairaalassa, ja eläinlääkärilläkin emokisun satutettua varpaansa, mutta pieni liikuntahetki voisi tehdä hyvää ja voisi alkaa totutella vähän kerrallaan pikkuveljeä nukkumaan ulkona päikkärinsä. Onneksi mies on kotona vielä pari viikkoa, niin tuolla taaperolla on koko ajan viihdyttäjä saatavilla. Muutenhan Elias-parka hyppisi jo seinille huomion puutteesta. Nyt pojat saavat nauttia iskän seurasta oikein kunnolla pulkkaillen ja muuta kivaa puuhaillen!

8 kommenttia:

 1. Hyvä, että arvot lähtivät itsekseen laskuun eikä valohoitoa tarvittu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä ollut aika kurjaa joutua jäämään osastolle uudestaan, mutta onneksi tosiaan ei tarvinnut :) vieläkin poika on kyllä keltainen mutta selkeästi vähemmän koko ajan :)

   Poista
 2. Se on kyllä kiva päästä pihalle ja vähän lenkkeilemään! Vaikuttaa mielialaankin. Tiheät syöttövälit on raskaita, mutta toisaalta sitten huojentaa mieltä kun tietää että se paino lähtee nousuun ja maidontuotantokin kasvaa ja pysyy yllä....aina kun mua alkaa väsyttää, niin hoen itelleni, että "tämä on vain vaihe, tämä on vain vaihe....."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan totta, mäkin koko ajan tsemppaan itseäni sillä että koko ajan tämä vain helpottuu ajan kuluessa :) Ja viimeistä kertaa tätä myös koetaan niin yritetään nauttia kaikesta :D

   Jännityksellä myös odottelen 2 kk ikää, kun silloin Eliaksen allergiat puhkesi todenteolla esille...

   Poista
 3. Hienoa että paino nousee ja maitoa riittää :) Vaikka yöllä heräily harmittaa niin ainakin tekee maidon riittävyydelle hyvää.Sairaalasta sanoivat,että paras aika tilaukselle on klo 2-5 yöllä jolloin pumppailla kannattaa jos tuntuu,että tarvii tehostaa joskus maidontuotantoa.Itse varoiksi ekoina päivinä pumppasin öisin vähän,mutta nyt vauva nukkuu yöllä 3-5.5h putkeen niin nukun mäkin.Kyllä teilläkin toivottavasti jo parin vkon päästä rupeaa yötpitenemää, niin meille kävi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, tämä meidän vauva on ilmeisesti kuullut tuon saman klo 2-5 tilauksen, sillä viimekin yö syötiin juuri nuo tunnit, siis lähes koko aika :D

   Tämä yösyötön tehokkuus tuli tosiaan jo Eliaksen kohdalla tutuksi. Elias söi ihan imetyksen loppuun asti 11,5 kk ikään asti öisin eikä maidon tuotannon hiipumisesta ollut merkkiäkään... :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Vaikka sama juttu ollut muillakin pojilla, niin silti se mietityttää kuitenkin :( Vaikka tietää, että kyllä se paino alkaa nousta kun vauva jaksaa imeä ja maidontuotanto tasoittuu :) Tämän aamun summittainen keittiövaa'alla mitattu paino oli jo yli syntymäpainon, eli ei tarvinnut onneksi ihan 3 viikon ikää odotella :)

   Poista