torstai 22. elokuuta 2013

Suklainen Teff-kakku

Nyt on taas kaamea leipomisvimma päällä. Tekee mieli kehitellä reseptejä koko ajan. Tässä teille hämmästeltäväksi viimeisin tuotos, mikä onnistui ihmeen hyvin maidottomaksi, gluteenittomaksi ja munattomaksi suklaakakuksi. Ja mikä tärkeintä, makukin oli hyvin lähellä sitä ihteään (nam ja slurps!). Tosin hieman epävarmaa on, sopiiko meille koko suklaa, mutta tällähän se selviää!

Suklainen Teff-kakku

2 1/2 dl Teff-jauhoja (Jytte)
1 1/4 dl kaakaojauhetta (tummaa)
1 tl soodaa
1/4 tl ksantaania

50 g tummaa suklaata (maidotonta!)
3/4 dl juoksevaa kasvisrasvaa (Flora Culinesse tms.)

1 1/4 dl ruokosokeria
2 1/2 dl sokeroimatonta hedelmäsosetta (esim. Bonne Mango, Piltti yms.)
1 1/4 dl mantelimaitoa (tai jotain muuta sopivaa nestettä)
1 tl vaniljasokeria
1 tl pikakahvijauhetta
vajaa 1 dl tapiokakiisseliä 

Valmista tapiokakiisseli. Liuota 2,5 dl vettä 1/2 dl tapiokatärkkelystä. Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Keittele hiljalleen n. 10 min. Jäähdytä. Säilytä ylijäänyt kiisseli jääkaapissa seuraavaa kertaa varten.

Sekoita jauhot keskenään. Murenna suklaa rasvan joukkoon ja mikrota n. 30 sek ja sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, hedelmäsose, mantelimaito, vaniljasokeri ja pikakahvijauhe rasva-suklaaseoksen joukkoon. Sekoita tämän joukkoon tapiokakiisseli (kiisseli on melko venyvää, joten määrä on noin). Lopuksi lisää jauhot varovasti sekoitellen. Kaada uunivuokaan ja paista 175 asteessa n. 20-25 min. Kakku on kypsää kun alkaa irtoilla reunoilta, sisältä saa jäädä vähän kosteaksi.

Soija vaniljakiisseli sopii tarjoiluun erinomaisesti!


Taikinassa on paljon eri aineita tuomassa makua, mutta esim. pikakahvijauheen voi jättää kokonaan pois. Samaten mantelimaito on helposti korvattavissa vaikka mehulla tai vaniljasoijamaidolla yms. sopivalla nesteellä. Tapiokakiisseli toimittaa tässä munan virkaa, mutta jos olet siitä onnellisessa asemassa, että muna sopii, niin laita ihmeessa pari munaa taikinan joukkoon (ja jätät tietysti tapiokan pois), niinkuin kunnon kakussa kuuluukin olla!

Tällä kertaa yritin mitata aineet todella tarkasti, koska yleensä minulla on vain tapana heitellä jotain taikinaan, enkä sitten saa sitä enää uudemman kerran tehtyä samanlaisena. Eikä ohjeiden muille kirjaaminenkaan sitten oikein onnistu, kun on vain suuntaa antavia määriä. Toivottavasti tällä kertaa onnistuin!

Hmm... Pitäisiköhän minun alkaa kirjoittelemaan näitä leivontaohjeita ihan eri blogiin? Tänne ne on ollut vain niin helppo heitellä muistiin...

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit! Ei vaan uskalla kovin paljoa kerralla syödä, ettei mene kieltolistalle koko kakku :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kieltämättä ihmeen hyvälle, vaikka onkin näin riisuttu versio normiaineista :) Kiitti!

   Poista