tiistai 27. elokuuta 2013

Tänään ei mene sen paremmin

Voi itku. Tänään, ja vähän eilenkin, on tullut takapakkia oireissa oikein urakalla. Taas on ihan tyhjä olo tämän allergia-asian kanssa. Kaadan edes osan pahasta mielestä tänne.

Eilen syötin Eliakselle possusosetta, joka on kuulunut ruokavalioon nyt reilun kuukauden. Sose on ollut sitä samaa kukkakaali, kesäkurpitsa, palsternakka ja possun sisäfile -sosetta koko ajan. Koskaan se ei ole erityisemmin maistunut, mutta olen ajatellut sen olevan "maku"-kysymys. Tällä kertaa, aika ruokailun alussa, ruokaa joutui pojan otsaan ja kulmakarvoihin. Annoin se olla siellä koko ruokailun ajan, ja lisäksi kurkun imeskelyn ajan ruoan päälle. Noin reilun vartin päästä mentiin sitten pesulle, jonka jälkeen kauhukseni huomasin soselänttien jättäneen jälkeensä punaiset tarkkarajaiset ja kohollaan olevat läntit. Siis ihan samannäköiset kuin prick-testeissäkin allergiaa aiheuttavat aineet. Mitä ihmettä? Mistä ne oikein tuli? Ei niitä aikaisemmin ole tullut, vaikka ruokaa onkin sotkettu naamaan. Onko nyt allergisoitu possulle? Vai peräti soseen vihanneksille? Vai olisiko kuitenkin kyse possun syömästä viljasta? Onko sose tuntunut koko ajan pojan suussa jotenkin "huonolle", kun se ei ole maistunut? Mistä ihmeestä sen nyt selvittää?

Yö meni miten meni, ei kovin rauhallisissa merkeissä. Jopa vaipan vaihdon 4.00 aikoihin, kun se oli päästänyt läpi pissaa, ilmeisesti pojan riehuessa niin ettei vaippakaan pysynyt paikoillaan. Aamulla se sitten alkoi. Ripuli. Ensin kiinteähköt, sitten keltaiset, sitten limaiset vaippaan imeytyneet ja lopulta illalla vihreät limakakat. Ei jessus... Neljät päikkäritkin on tänään ehditty jo "nukkumaan". Pylly on karrelle palanut, punainen verestävä rantu, vaikka vaippa on heti vaihdettu lirun tultua. Ja rasvattu kyllä on. Ihmeen iloinen ja nauravainen tämä meidän pieni kärsivä ihmeemme kuitenkin on. Ilmeisesti raukkaparka on tottunut hereillä ollessa siihen, että vähän väliä masussa myllertää. Nukkuessa myllerrys lienee sitten jo niin kova, ettei uni oikein pysy silmässä. Mua niin itkettää toisen puolesta. Toisaalta, iho on ihmeen hyvässä kunnossa. Vain muutamia länttejä, lähinnä kädessä, poskissa, leuassa ja pienen pieni kyljessä.

Söin eilen toista (tai kolmatta) kertaa amaranttia (vilja). Se menee nyt tauolle. Eka kertaa söin sitä noin viikko sitten, ja ajatuksena oli kokeilla sitä ensin rintamaidon kautta. Ei ehkä hyvä idea. Vai tuliko se jostain muusta jo sopivaksi luullusta? Viime aikoinahan on kokeiltu teff ja kaakao, joita olen syönyt pienen määrän päivässä. Ehkä olin jo liian reipas kokeiluiden kanssa, vaikkakin ne olivatkin minun ja maidon kautta. Jotenkin vain kuvittelin, että kun kiinteitä menee jo näinkin paljon, ei rintamaidon merkitys olisi niin suuri. Tyhmä minä!! 

8 kommenttia:

 1. Onpas kurjaa! Tuota ihmettelen kyllä itsekkin välillä, että miten yhtäkkiä tulee iho-oireita vaikka mtn uutta ei ole syöty...Tosin meillä onneksi helpottanut aika hyvin nuo allergiat.
  Palsternakka on meidän allergialääkärin mielestä tosi allergisoiva. Olisiko voinut jotenkin herkistyä sille?

  Tässä on mun seurantablogin osoite,
  http://pupuseuranta.blogspot.fi/
  jos mut näin muistaisi paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä olen sinua käynyt säännöllisesti kurkkimassa, et ole unohtunut :) Mutta tuo seurantablogi toki auttaa huomaamaan tekstin heti, eikä viikon päästä :D

   Tosi hienoa, että teillä menee paremmin! Kyllä se aika meilläkin on edessä :) Jaa tuota en ole huomannutkaan, että palsternakka olisi jotenkin erityisen allergisoiva... höh :( Se on toinen kiinteä mikä sopi kun aloiteltiin heti kukkakaalin jälkeen. Itseasiassa eilen annoin sitten pelkkää Hippin palsternakkasosetta, enkä mitään omatekoista. Yö meni aika rauhallisesti kahdella syönnillä + yhdellä huutelulla. Mutta kyllä minä noita kokemuksia olen kuullut, että sopivaksi luultu ruoka onkin alkanut tehdä oireita vaikka 4 kk käytön jälkeen...

   Poista
 2. Joo palsternakan minäkin olen kuullut olevan joillekin tosi pahis..

  Mutta voi ei! Voisiko iholäntit johtua siitä, että soseessa on joku vähän epäsopiva - joka ei kuitenkaan liiemmin ole aiheuttanut oireita, vatsavaivoja tai muita, mutta nyt pitkään iholla oltua teki iholle allergiaoireen? Ja suolisto-oireet johtuisivat jostain sinun syömästä jutusta, koska siinähän voi kestää hetki ennen kuin sinun maidon kautta lapsi oireilee suolistolla. Voima jos syö jotain epäsopivaa, niin kakka polttaa pepun vasta n. kolmantena päivänä pahiksen tullessa ulos. Tokana päivänä ehkä jo vähän. Toisaalta olen kuullut, että joillakin menee ripulille saman tien, että ota näistä nyt selvää. Voimalla ei mene ripulille, eli siinäkin kestää toki ehkä kauemmin liikkua suolessa?! Joo en tiedä, en ole asiantuntija :D

  Kokeile sosetta uudelleen iholle?!

  Tsemppiä <3 samassa junassa ollaan :/ - mutta kiva Pupu, jos teillä sujuu jo paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, se palsternakka vaan olis vissiin aika hyvä vihannes, älä nyt muutu epäsopivaksi, plliiiiiiis!!

   "Palsternakan eniten tutkittu ominaisuus on sen kouristuksia lieventävä vaikutus. Palsternakassa on havaittu olevan mm. furokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteisiin. Toisaalta taas on todettava, että palsternakan lehtien kosketus voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa esimerkiksi rakkuloita." -teksti lainattu kasvikset.fi sivustolta. Mutta pitää seurata, tällä hetkellä ei tuo Hippin sose ainakaan näyttänyt mitään aiheuttavan :) Ja sit siinä mun tekemässä soseessa sitä palsternakkaa oli vain 1 kokonainen isossa sosesatsissa, eli määrällisesti tosi vähän.

   Mä vähän pahoin pelkään, että se oli amarantti ja/tai teff mikä tän nyt teki. Viljat (heinäkasvit) meillä kun on muutenkin niin huonosti käyneet. Ja nimenomaan suolioireita niistä on tullut muistakin (riisikään ei tee ihottumaa). Pakko vaan uskoa, ettei tässä nyt ole mitään oikotietä onneen, vaan varovasti on mentävä edelleen niin kauan kuin imetän. Välillä on vain niin hirveä NÄLKÄ! Ruokapäiväkirjankin olin vähän niinkuin lopettanut kun oli niin pitkä vähäoireinen kausi.

   Pitää tosiaan kokeilla iholle uudemman kerran. Jos tulee uudelleen, niin kait siellä sitten jotain huonoa on :( Possun lopetan myös, ja ajattelin kokeilla kuitenkin uutena poroa (ja seitiä jossain vaiheessa). Ainiin, senkin olen unohtanut, että mähän annoin parina päivänä pojan imeskellä tuoretta omenaa. Soseenahan sitä on mennyt jo pitkään, mutta raaka on kuitenkin raakaa! Eihän siitä mitään irti ole saanut, mutta voisiko se kuitenkin aiheuttaa tällaista... ? Mutta joo tosiaan, ota näistä nyt selvää :D

   Poista
  2. Joo älä sitä sosetta lopeta, kun sitä syönyt jo.. Ennemmin luulisi just, että joku kokeiluista on noi pahat suolisto-oireet tuoneet. Ja raaka omena voi aiheuttaa kyllä oiretta vaikka sose kävisi.

   Me ostettiin just Hakaniemen kauppahallista poroa, niin katsotaan miten se sopii, sen pitäisi olla aika hyvää :)

   Poista
  3. Tänään sotkin läntin kanasosetta otsaan tarkoituksella syönnin ajaksi. Ei ainakaan siitä tullut mitään. Possusosetta en viitsinyt sulatella, mutta jos sitäkin tosiaan kokeilisi kun on nyt ainakin vertailupohjana tuo kana (ja että siitä ei tule).

   Mä ostin ihan kaupan pakastealtaasta Lapin Lihan poroa, kaippa sekin on ruokittu "jäkälillä", eikä ainakaan pääosin viljalla... ? Mutta kehitän tässä nyt jonkun sortin rotaation noille niin pääsee testaamaan. Harmittaa kyllä jos se amarantti esim. ei käy. Viljat muutenkin niin kortilla :/

   Ja nyt näin iltasella voin jo todeta, että päivä meni hyvin. Vain yksi puolikiinteä kakka, eikä ollenkaan vihreä! :)

   Poista
 3. Kovasti lähetän tsemppiä ja jaksamisia täältä <3. Toivottavasti "syyllinen" löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kumpa nuo syylliset olisi jotenkin muuten todettavissa kuin kokeilemalla, on niin ikävä katsella jos pienellä tekee pahaa :/

   Poista