perjantai 8. maaliskuuta 2013

Kapalointi rocks!

Pienen Ihmeen ekat 2 viikkoa meni aika helposti.  Syötiin, nukuttiin ja kakattiin. Kolmannen viikon alussa päiväaikainen virkeystila kasvoi selkeästi, eikä uni tullut silmään ihan samalla tavalla kuin aikaisemmin, vaikka äidin silmissä haukotteleva pienokainen olisi selkeästi ollut unta vailla. Kädet kävivät vimmatusti niin, että koko pieni mies hytkyi. Tuttia yritettiin suuhun laittaa monesti, mutta aina se vaan pulautettiin pihalle. Jota seurasi sitten tietysti pienoista kitinää, kun uni ei tullut. Syliin Ihme nukahti kyllä heti (kun pidin käsistä kiinni), mutta tähän en halua lastani totuttaa, niinkin ihanaa kuin se olisikin. Uni kun ei sitten enää jatku kun lapsi lasketaan sänkyynsä ja pois sylin lämmöstä. Kantoliina saattaisi olla tietysti hyvä ratkaisu tähän, mutta jostain syystä arkailen sen kanssa. Pelkään, että lapsi tipahtaa sieltä liinasta jos en ole sitonut liinaa oikein, enkä kuitenkaan uskaltaisi kuin seisoa tai istua paikallani lapsi liinassa. Luultavasti tämä on ihan hölmö pelko :)

Eräänä iltana olin taas tissittelyn ja lisämaidonkin jälkeen nostanut tipahtelevaa tuttia Ihmeen suuhun lähes tunnin ajan. Sitten muistin kapaloinnin! Sehän se rauhoitti esikoisenkin, kun kädet kävivät vimmatusti ja uni häiriintyi. Varsinaista kapaloliinaa minulla ei ole, joten kääräisin pienokaisen äitiyspakkauksessa tulleeseen täkkiin mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Siis täkki poikittain sängylle, lapsi 1/3 kohdalle ja täkin reuna vähän niskan yläpuolelle. Sitten vain lyhyempi reuna käden ja masun yli selän alle niin että vastakkainen käsi jää vielä kapaloimatta. Ja sitten toiselle reunalla sama homma, nyt molempien käsien ja masun yli ja kiepautetaan selän alle. Ja sitten vain koko pieni pötkö sänkyyn. Jalkapäälle en tehnyt muuta kuin käänsin sen ylös sängynpäätyä vasten. Ja kappas, Ihme sammui samantien :) Olisihan se pitänyt tajuta ja muistaa, että vauvat rakastavat tuommoista kohtumaista puristusta! Tällä systeemillä pieni Ihme on nukahtanut lähes välittömästi nyt kolmen päivän ajan, ilman tuttirumbaa. Kapalointi on vanha hyvä systeemi, joka toimii täydellisesti :)

Täällä on/oli tiheän imun kausi. Muutaman yön ajan Ihme heräsi syömään 3-4 kertaa aikaisemman 1 sijaan. Onneksi öisessä nukahtamisessa ei ole ollut vielä ongelmia, vaan uni on tullut lähes välittömästi tankkauksen jälkeen. Viime yönä mentiin taas yhdellä syönnillä, joista eka unipätkä oli jopa 6 tuntia! Illalla tankattiin kyllä siihen malliin, että en sinänsä yhtään ihmettelekään tuota noin pitkää unipätkää. On muuten aika reipas olo tällä hetkellä kun on saanut nukkua noin monta tuntia putkeen.  Luulenpa, että päiväunet jäävät tänään väliin!

Tässä muuten se "oikeampi" tapa kapaloida vauva. Tuota minun tapaani monet sanovat toimimattomaksi, mutta meillä se ainakin on pitänyt kädet kapalon sisällä. Ehkä se, että käytämme peittoa eikä ohutta vilttiä auttaa asiaa. Ja tietysti se, että pieni Ihme ei edes yritä viuhtoa itseään sieltä irti, niin mukavaa siellä on <3. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!


8 kommenttia:

 1. JOO! Mäkin tajusin ton vasta. Meidän iltaraivarit hävis ku saa tytön kapaloon ja ei tarvii väsyneenä tytön kiukutella. Me käärästään vaan sellanen ihmiskebabrulla siitä. Vois kokeilla tota toistakin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samahan se mitä tyyliä käyttää jos se toimii! :)

   Poista
 2. Meillä kanssa kapalo tuo rauhan. Muuten just käsien sätkiminen herättää alta aikayksikön. Lisäksi kun meillä on vähän maidon takasinvalumisongelmaa ja nyt ihan rehellinen nuha, niin kapalossa saa ihanan helposti tukevaan pystyasentoon ja hengitystiet pysyy vapaina ts. uni jatkuu häiriintymättä. Täytyykin katsella noi ohjeet, mä vaan rullaan milloin mitenkin, kun en muista miten sairaalassa neuvottiin.

  Onnea ystävänpäivävauvasta! Ekaa kertaa tänne eksyin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja kiva kun kävit lukemassa ja kommentoimassa!

   En minäkään muistanut mitä esikoisen aikaan sairaalassa neuvottiin, jotain pääpiirteitä vain, josta sitten kehittyi tämä oma tapani :)

   Poista
 3. Paljon ajatuksia heräsi tekstistäsi. Täällä just istun pikku T sylissä syvässä unessa, enkä uskalla laittaa hänet mihinkään koska taatusti herää. Mutta oikeassa olet, ei kannata totutella tähän. Kuten te muutkin, olen unohtanut miten kapalointi näytettiin sairaalassa. Taidan heti katsoa laittamasi ohjeet. Ja todella kivasti saat nukkua! Vaikka pidänkin T:n suht helppona, pisimmät unet kestävät 2,5 tuntia tällä hetkellä ja hän syö 4-6 krt puolen yön ja varhaisaamun välillä. Kello on nyt 21 ja laskin että viime syöttö oli päivän 17. ja vielä ehditään 2-3 tämän päivän puolella, niin uuvuttaa kyllä vaikka muuten on kiltti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas teillä syöntikertoja! Mutta jos sitä ei koe raskaaksi, niin eihän sitä ole tarvetta muuttaakkaan :) Ja ainakin rintasi saavat riittävää stimulaatiota!

   Meillä mennään ehkä puolella tuosta määrästä, mutta syödään siis molemmat rinnat samalla syötöllä. Ja heti väli lyhenee jos ei jaksa syödä molempia, vaan nukahtaa ekan jälkeen. Viime yönä nukuttiin 21.30-3.30, mutta sitten nukahdettiin "kesken" syönnin. Seuraava heräämäminen olikin sitten 6.00 ja taas nukahdettiin kesken. Ja aamu herääminen sitten 7.30 :)Harvoin nukutaan vähemmän kuin 3 tuntia kerralla jos kunnolla on saatu syötyä.

   Haittapuolena tässä systeemissä on se ettei maitoa ole yhtään ylimääräistä. Kaikki menee mikä tuotetaan, jonka vuoksi on pakko pitää varulla korvikettakin. Painoa onneksi kuitenkin tulee. Esikoisen kanssa oli sama homma :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kiva, että tästä on apua :)

   Poista