perjantai 5. joulukuuta 2014

Lastenpolilla 1v 9kk taaperon kanssa

Meidän Elias on pieni ikäisekseen, ja kasvu on osoittanut jonkinverran hidastumisen merkkejä. Vaatekoko on pysynyt vuoden lähes samana, ja "huvittavinta" on se, että pojalle kävi samat kesävaatteet viime vuoden Thaimaan reissulla joulukuussa, viime kesänä ja nyt pari viikon takaisella Kanarian matkalla. Tottakai kasvua on tapahtunut, mutta noin pääsääntöisesti suurinosa samoista vaatteista menee olematta ihan kittanoita. 

Pari kuukautta sitten kävimme lääkärissä, joka huolestui kasvukäyristä, ja antoi meille lähetteen lastenpolille. En oikein tiennyt mitä odottaa käynniltä, jos mitään, tai että mitä asialle edes voisi tehdä kun perusverikokeet kuitenkin näyttivät olevan kunnossa (Hb tosin myös pienehkö). Muutama päivä sitten kävimme lääkärin juttusilla sairaalassa, ja pitää kyllä sanoa että olipas positiivinen käynti!  Juteltiin allergiat läpi, eikä lääkäri kyseenalaistanut ollenkaan asioita, vaikka hoidot ovat sinänsä tapahtuneetkin yksityisellä puolella. Lääkärillä tuntui olevan aikaa, sillä vastaanotolla viivyimme ainakin tunnin, jossa ajassa ehdimme käydä hyvin kaikki asiat syntymästä tähän hetkeen. Juttelun perusteella saimme lähetteet ravitsemusterapeutille ja kurkku-nenä-korvalääkärille sekä kävimme vielä laajemmissa labroissa.

Painoa on tosiaan tullut hyvin niukanlaisesti. Mitat otettiin käynnin aluksi, ja paino on tällä hetkellä 10120g, eli yleensä vuotta nuoremmat lapset painavat jo tuon verran. Pituus on niukasti seulojen sisällä ollen 82,7 cm. Pään mitta taas ei ollut kasvanut yhtään 2 kuukauden aikana, mutta koska kyseessä oli kuitenkin eri mittaaja, voi muutamat millit helposti upottaa mittavirheeseen. 

Saimme ohjeet pitää ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan ennen ravitsemusterapeutille menoa. Eliaksella on käytössä allergioista huolimatta jotain joka ruokaryhmästä, eli periaatteessa energiaa ja ravinteita pitäisi tulla riittävästi. Poikahan syö itse, ja kun ruokaa on saanut riittävästi, tuo lautasen itse pois pöydästä eikä sitä enää uppoa millään. Joka ruokailulla ruokaa on tarjolla enemmän kuin menekkiä. Harmittaahan se heitellä hyvää ruokaa poiskin, mutta parempi sekin kun jäädä vajaaksi. Rasvaa Elias vetää ihan reippaasti,  aamu- ja iltapuurossa sekä leivän päällä paksulti. Niin ja joskus ihan suoraan Keiju-paketistakin :D Hedelmistä ei niinkään ole innostunut, satunnaisesti banaania ja omenaa pieniä paloja. Pähkinät, kuivahedelmät on pojun mieleen, mutta usein niitä vain imeskellään ja lopulta käydään sylkemässä pois. Saa nähdä mitä rt keksii, toisaalta odotan mielenkiinnolla, mutta toisaalta en oikein tiedä tuleeko tuosta mitään lisäapua. Laskeepahan nyt ainakin syödyn energian ja ravinteet!

Eemelistä mainitsen varovaisesti myös sen, että tilanne kilpirauhasen vajiksen suhteen alkaa näyttää positiiviselle. Yksityinen lastenlääkäri määräsi lääkityksen , jota on nyt popsittu pari viikkoa. Ja uskallan väittää että apua on tullut! Eliaksen polikäynnillä kyselin myös tästä asiasta, ja siirrymme Eemelinkin kanssa nyt sitten saman polin asiakkaaksi. Aika on tulossa vuoden alussa, joten siihen mennessä ehtii lääkitys hyvin alkaa puremaan ja saadaan ehkä säädettyäkin sitä oikealle tasolle ennen käyntiä!

Tuntuu kivalle, kun asiat alkavat järjestyä. Eniten inhoan epätietoisuutta ja odottelua, varsinkin tällaisissa asioissa. Ehkä tässä pystyisi alkaa taas hengittämäänkin, ja viimeistään 5 viikon päästä kun jään virallisesti äitiyslomalle ja työkiireetkin hellittävät.

9 kommenttia:

 1. Mukavaa, että asiat etenevät ja näyttää positiiviseltä. Toivottavasti ravitsemusterapeutilla käynnistä olisi hyötyä eikä olisi ihan turha reissu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt ainakin näyttää hyvälle! :)

   Poista
 2. Eiköhän se pikkumies ota kiriä kasvussa jossain vaiheessa, ehkä sitten jos/kun allergiat vähän helpottaa? Tai viimeistään armeijassa (tai sivarissa)! Tai sit hänestä tulee hieman lyhyempi kuin keskimäärin miehistä, eipä sekään niin hirveetä ole :) pääasia, että voi hyvin ja saa tarvittavat "rakennusaineet", eiköhän ne olekkin jo kunnossa ja terapeutti varmasti osaa myös kommentoida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti ottaa :) Eemelihän oli myös aika pienikokoinen 3v asti vaikkei mitään allergioita ollutkaan, oli vain hyvin pieniruokainen. Nyt on kuitenkin ikäisiään pidempi poika :) Eihän mekään vanhempina olla kuin "tavallisen" pituisia, niin ei välttämättä pojistakaan tule sen pitempiä (vaikka on mun veli kyllä yli 180 cm).

   Itse kyllä ajattelisin ettei puutetta nyt kamalasti voisi olla, korkeintaan tuo rauta nyt saattaisi olla kuin ei syö punaista lihaa, kuin poroa. Onhan niitä nirsoja lapsiakin, jotka eivät vaan suostu syömään muutakuin valkoista höttöleipää ja banaania, ja eiväthän nekään yleensä kait kuukahda ravinnonpuutteeseen :D Ravitsemuslabrathan ne tietysti kertoo myös jotain!

   Poista
 3. Hyvä juttu että asiat etenee. :) Epätietoisuus ja odottaminen on niin turhauttavaa. :/
  Hui, ajatella että jäät pian jo äippälomalle..äkkiä se aika menee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo uskomatonta, että la on enää kahden kuukauden päässä ja äippälomakin ihan käsillä. On tämä raskaus kyllä mennyt NIIN paljon nopeammin kuin edelliset, että ihan päätä huimaa :) En muista edes tarkkoja viikkoja ihan heti kysyttäessä vaan pitää aina vähän mietiskellä. Ei liene mitenkään epätavallista :D

   Poista
 4. Voi pientä poikaa siellä! Meillä sama, juuri käytiin lääkärissä ja V:n paino on laskenut toukokuusta :(. Ei syö edelleenkään mitään päiväkodissa, kurkkua ja näkkäriä vähän ainoastaan. Nyt kokeillaan uudelleen nexiumia, että jos syömättömyys johtuisi kuitenkin vielä refluksista?! Oireitahan on ollut koko ajan edelleen, mutta ei enää niin elämää häiritseviä, mutta mistäs sen tietää jos sen verran poreileekin kurkussa koko ajan ettei tee mieli syödä. Järkeenkäypää kyllä, eli toivotaan parasta! V:hän ei siis suostu edes maistamaan mitään uuden näköistäkään, sylkee vaan. Ja jos tuttuihin ruokiin lisää vähänkin jotain, niin maistaa läpi eikä syö sitäkään. Päiväkodissa ei suostu edes syömään bataattisosetta tai mangoa, mitä kotona syö - varmaan erinäköistä tai eri astioista tmv. Ei ole helppoa ei, kuitenkin poika on niin pieni ettei ymmärrä jos yrittää lahjoa tai kiristää ;D

  Zemppiä siis sinnekin <3

  VastaaPoista
 5. No mikähän tuota "vastaa" nappia vaivaa kun ei anna painaa O.o Vastaan siis kommenttina :)

  Voi kurjuus sielläkin :/ On kyllä kovin tuttua tuo ettei uudet ruoat kelpaa :( Meillä menee vanhat ihan ok, ja EHKÄ satunnaisesti saattaa maistaa jotain jos näkee meidän syövän sitä. Uusimpana hedelmäaakkoset, heh heh :D! Meillä on myös iho-oireita nyt reippaasti. Liekkö banaani mitä kerjää koko ajan, enkä raski olla antamatta. Tai sitten uusi leipä mitä olen ostanut kaupasta, jossa on valitettavasti maissia, veikkaan kyllä molempia. Harmittaa toisen puolesta kun tykkää ja oireita tulee niistä. Toisaalta, ei mekään niistä ole nyt juurikaan kärsitty kun yöunetkin ovat pääsääntöisesti olleet hyviä. Kaippa tää sitä siedätystä sitten on :D Ja tosiaan ei ole helppo kiristys/lahjonta -linjallakaan kun mitä enemmän tyrkytät ja vaadit, sitä vähemmän on pieni yhteistyöhaluinen :( Ja jos ei ole nälkä, niin minkäs teet… Mä yritän tehdä kaikesta ruoasta mahdollisimman maistuvaa, eli rasvaa, sokeria, suolaa.. mitä tahansa mikä auttaisi. Olikos teillä joku sopiva rasva? Meillähän se (sininen keiju) menee ihan vaikka lusikalla suoraan rasiasta, enkä ole nyt sattuneesta syystä edes kieltänyt moista ällyttövää tapaa :D

  Ja kiitos <3 Paljon tsemppiä myös sinne päiviin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen keiju menee meilläkin leivän päällä kyllä, mutta ongelma on just se ettei sellaista herkkuruokaakaan mene kuin se hyppysellinen sinne suuhun. Toivotaan, että Nexiumista olisi apua. Ruokaöljylisä menee myös ruokiin ja puuroihin, että V:lle nyt sopii kyllä aika hyvin kaikenlaiset mitä on suostunut maistelemaan - ainakin näissä minimäärissä. Kananmunakin tuntuu silloin tällöin sopivan, toisin kuin S:lle tekee ihottumaa. Tänään V söi kokonaisen kauramaitoon tehdyn letun rullattuna ja hieman sokeria sisällä - se on kyllä ainoa "ruoka" jonka hän syö kokonaan, ei mitään muuta syö tollaista määrää :D

   Poista